Kan man gå med ulvekors som kristen?
Svar:
”Ulvekorset” er udformet efter et smykke, man fandt i Foss på Island (nu udstillet på Nationalmuseet i Reykjavik). Man daterer det til vikingetiden (800-1000). Det følgende er ikke sikre facts, men formodninger:
Smykket ser ud til at kunne være en kombination af tre religiøse symboler: Et kors, en thorshammer og hovedet af Fenrisulven. Men hvorfor blande disse ellers modstridende symboler? Der er vel to muligheder: provokation eller dobbelt livsforsikring.
Provokation: man tog ”fjenden”, der var kristendommen og anbragte den under Fenris og indeni Thors hammer: altså et symbol på, at kristendommen var de gamle guder underlegen!
Dobbelt livsforsikring: Hvem skulle man bygge sit liv på? De gamle guder eller den kristne Gud? Men hvorfor vælge? Hvorfor ikke få en amulet, der havde dem begge to? Derfor Ulvekorset, så var man forsikret i begge selskaber!
Kan vi som kristne bruge det?
Personligt tror jeg mest på den med den dobbelte livsforsikring. Vælger man denne tolkning, er Ulvekorset ikke anti-kristent. Men det er jo stadig kristendom-blandet-op-med-noget-andet agtigt. Så hvis man vil signalere, at jeg er kristen, synes jeg ikke, man skal gå med sådan et blandingsprodukt. Vil man derimod signalere, at jeg synes der er noget rigtigt både i kristendommen og i den gamle nordiske religion, så er Ulvekorset lige i øjet.
Dybest set er det vigtigste jo ikke, hvad vi bærer udenpå huden, men hvordan vi tror i hjertet. Men når du spørger, om man som kristen kan gå med Ulvekorset, så må mit svar være: ”Ja, det kan man vel godt, men det sender godt nok et mærkeligt signal”.
Det keltiske kors
Hvis du gerne vil gå med det, fordi du – ligesom jeg - synes at vikingekunst er flot, så kunne du overveje at dyrke den keltiske kristendoms mange megaflotte ting, hvor deres symbolske slyngninger smykker både kors og billeder. Et keltisk ringkors med slyngninger er for mig at se både virkelig smukt og så har det 100% ren og dyb kristen symbolik hele vejen igennem!
Læs mere om det keltiske kors i artiklen Gud blander sig
Lagt på nettet 19.10.2012