14.03.2010 12:00 Alder: 14 yrs
Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Er ligbrænding tilladt for kristne?

Når jeg engang dør så havde jeg forestillet mig, at jeg skulle brændes. Er det forkert som kristen?

Svar:

Du spørger om det er forkert som kristen at gå ind for ligbrænding. Det korte svar er, at det er det ikke.

Når man alligevel kan finde den opfattelse, at det ikke er i overensstemmelse med, hvad Bibelen lærer, hænger det sammen med, at i de eksempler i GT, hvor mennesker brændes, er der tale om en straf eller om vanhelligelse (Jos 7,25, Am 2,1 og 2 Kong 23,16)

Ligbrænding blev først almindelig i Europa for mindre end 200 år siden. Der var tale om en praktisk anordning af hygiejniske grunde i og med, at byerne blev større og kirkegårdene blev overfyldte. Det skete ikke uden modstand, men modstanden var mest af alt af følelsesmæssig karakter, og det var ikke og er ikke enkelt at bakke modstanden op med teologiske argumenter. Om vores døde kroppe formulder i graven eller brændes til aske er uden betydning for vores forståelse af opstandelsen. I opstandelsen er der under alle omstændigheder tale om, at Gud nyskaber og giver os et nyt legeme.

Dersom det var kirkeligt eller kristelig forkert at lade sig brænde, ville det også være problematisk, at de fleste krematorier i Danmark tilhører folkekirken.

I forlængelse af dit spørgsmål ligger også spørgsmålet om hvorvidt organdonation er i modstrid med den kristne tro. Her må svaret også være nej, med henvisning til, at vi tror på en nyskabelse af vore legemer - uanset hvor mange af vore organer vi har i behold, når vi formulder eller brændes.

Der er altså ikke bibelske grunde til ikke at lade sig brænde. Men der kan være følelsesmæssige grunde til at foretrække det ene eller det andet.

Således vil det fx for forældre, der mister et barn eller andre som mister en ægtefælle være vigtigt at have et sted at besøge, hvor man ved at kisten

blev sat i jorden. Det kan være en hjælp når sorgen skal bearbejdes.


Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Lagt på nettet 14.03.2010

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også