19.02.2009 12:00 Alder: 13 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Er Maria-dyrkelse afgudsdyrkelse?

Jeg har et spørgsmål angående Den Katolske Kirkes lære. De siger at Jomfru Maria er "Helligåndens nye protoskabning, og at hun således er gået forud for os og leder os til Sønnen hos hvem alt magt er" Dette er et citat fra en konkret ordveksling. Det forklarer jo også hvorfor "Jomfru Maria" åbenbarer sig for katolikker verden over med nye åbenbaringer ud over Skriften. F.eks. at hun er født uden arvesynd, eller at hun nu regerer som Himmeldronnig sammen med sin søn. Er det ikke afgudsdyrkelse - Maria der erstatter den tredje Gud i Gudommen? Er det ikke bespottelse imod Helligånden?

Svar:

Det er rigtigt, at jomfru Maria indtager en særstilling i den romersk-katolske kirkes teologi, som adskiller sig fra den evangelisk-lutherske. Jeg ved ikke nøjagtig, hvad den romersk-katolske kirke lærer om jomfru Maria, derfor vil jeg ikke bekræfte, at det stemmer overens med din gengivelse. Jeg er nemlig ikke overbevist om, at alle katolikker vil kunne genkende den lære.

Til gengæld vil jeg ikke være forsigtig med at give dig ret i, at det er afgudsdyrkelse, hvis Maria tilbedes på linie med den treenige Gud.

Derimod vil jeg tøve med at kalde det bepottelse mod Helligånden, da bespottelse mod Helligånden normalt forstås sådan, at det er vende Gud ryggen fuldstændigt. (Se evt. dette svar: Hvad er synden, der ikke kan tilgives?)

Men det er alvorligt nok, for det kan på den anden side ikke afvises, at Maria-dyrkelse kan lede mennesker væk fra Jesus og dermed væk fra frelsen.

Se i øvrigt dette svar, som også belyser spørgsmålet. Her er blandt andet en gennemgang af, hvad Bibelen faktisk siger om Maria og hendes plads i evangelisk-luthersk teologi:


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 19.02.2009

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også