03.01.2008 12:00 Alder: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Kan man have pacemaker?

Kan man som kristen have indoperert en pacemaker eller andre elektroniske hjælpeanordninger? Det er problematisk, synes jeg, for hvor skal vi sætte grænsen? På et tidspunkt kommer vi vel til at kunne købe færdige robotkroppe. Jeg synes udviklingen er skræmmende.

Svar:

Der står af gode grunde ikke noget i Bibelen om pacemakere og andre elektroniske hjælpemidler, som fx høreapparater. Men der er intet i Bibelen, der umiddelbart forbyder os at bruge verdslige, medicinske hjælpemiddler. At de er elektroniske gør ikke den store forskel. At få indopereret en pacemaker erstatter jo ikke hjertet: Det er et hjælpemiddel.

Rent etisk er det et større problem, at man eksperimenterer med at transplantere griseorganer over i mennesker. Og måske er transplantationer i sig selv et større problem. Men det er en lidt anden debat i forhold til det, du spørger om.

Om vi kan komme til at købe færdige robot-kroppe... tjah, det er muligt, men jeg kan nu ikke se, at pacemakere, høreapparater og lignende er et udtryk for udvikling i dén retning.

Bioniske implantater i forskellig form er en hyppig fantasi i film og litteratur, men det er nok ikke noget, der ligger lige rundt om hjørnet, bort set fra, at det nu er muligt at gøre døve hørende vha. cochlear implantatet. Og forskere hævder også at have opfundet et lignende implantat for blinde. Avancerede proteser ser også ud til at blive mere almindelige. Spørgsmålet er så, om de er at forstå som hjælpemidler eller pillen ved Guds skaberværk.

Jeg synes, det er rigtig svært at finde et bibelsk argument mod elektroniske hjælpemidler. At man har en kunstig arm eller kunstigt syn ændrer jo ikke på, at man er Guds skabning. Og hverken ånd eller sjæl kan siges at sidde i nogle af de dele.

Der, hvor jeg synes, der er grund til bekymring, er, hvis disse ting blev lavet for at overgå Guds skaberværk. Eller hvis det bliver almindeligt at få bioniske implantater, som ikke er nødvendige på samme måde som en kunstig arm. For Guds skaberværk var ikke bare unikt, det var også "såre godt". Og det må være etisk uforsvarligt, hvis vi decideret vil forbedre eller erstatte Guds skaberværk uden, det egentlig er nødvendigt. Derimod kan jeg ikke se nogen etiske problemer i fx cochlear-implants, pacemakere og avancerede proteser, der afhjælper et reelt fysisk handicap.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 03.01.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også