14.03.2006 12:00 Alder: 18 yrs

Skrevet af:
Kurt E. Larsen

Hvordan vandt kristendommen frem i Danmark?

Hvordan vandt kristendommen frem i Danmark? Altså, Ansgars forsøg gik ikke videre vellykket efter min opfattelse, så hvordan gik det til, at danskerne begyndte at foretrække kristendommen?

Svar:

Reelt ved man meget lidt om almindelige danskeres grunde til at vælge at antage kristen tro og blive døbt i ældre tid. Den næsten samtidige kilde om Ansgars tid (Rimbert: Ansgars liv) fortæller om en hel del, der lod sig overbevise via Ansgars forkyndelse og hans undergerninger. Det var cirka år 865. Længe derefter (år 965) tog Harald Blåtand æren for at have gjort danerne kristne. Vi ved ikke hvad der lå i det. Tvang han nogle til at blive døbt, som tilfældet var i missionstiden i andre lande? Eller fulgte folk frivilligt med, fordi kongen gik den vej?

Der er god grund til at regne med, at mange danskere allerede i årene mellem 865 og 965 frivilligt har ladet sig døbe via kontakt med det kristne udland, hvis højere kultur må have virket dragende. Men hvor mange der var kristne før Harald Blåtands tid, ved vi reelt intet om.

Så desværre kan spørgsmålet ikke mere besvares.


Skrevet af:
Kurt E. Larsen

Lagt på nettet 14.03.2006

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også