07.07.2004 12:00 Alder: 20 yrs

Skrevet af:
Laurits Bjerre

Kan psykoterapi forenes med kristen tro?

Jeg er i tvivl om, hvorvidt psykoterapi og psykoanalyse kan forenes med den kristne tro. Hvad siger I om det?

Svar:

Jeg har ofte fået spørgsmålet om psykoterapi/psykoanalyse kunne forenes med kristen tro.

Svaret er enkelt : "ja".

Teorierne bag psykoterapi er ikke uforenelige med kristen tankegang. Tværtimod er der flere af idèerne som bekræfter en kristen tankegang. F.eks. kan Freuds teorier om drifterne og det ubevidste - let forstås som arvesynden.

En anden ting er at Freud var meget imod alle former for religion. Men det grundlæggende i hans teori er ikke i modstrid med biblen.

Psykologi og åndelighed

I det hele taget kan man sige at psykologi og psykologiske teorier er på et "lavere niveau" end den åndelige verden. Psykologi har derfor ikke så meget at sige om sand åndelighed.

Derimod har psykologi meget at sige om falsk/fordrejet åndelighed. Dvs når noget bliver betragtet som åndeligt; men i virkelighed er udtryk for usund kristendom eller psykisk lidelse.

F.eks. har psykologi noget at sige hvis nogen påstår at sexuelle følelser generelt er uåndelige eller syndige.

Psykologi har også noget at sige hvis en deprimeret er overbevist om at han/hun har syndet imod Helligånden.

Psykologi og psykologiske teorier har ikke noget at sige om frelsen i Kristus. Hvis psykologien påstår dette har den bevæget sig uden for sit område og op i et niveau hvor den ikke hører hjemme.

En dygtig psykoterapeut

Kompetente psykoterapeuter og psykoanalytikere er godt klar over dette. Det er derfor ikke nødvendig at få en kristen psykoterapeut - det vigtigste er at få en dygtig psykoterapeut.

Det kan også være at en ikke-kristen terapeut kan påpege nogle usunde sider ved din måde at være kristen på - hvilket du blot kan være taknemlig for.

Som en af mine venner, der har være i psykoterapi, sagde: "De må godt tage min kristendom fra mig - blot de ikke tager Jesus fra mig !".


Skrevet af:
Laurits Bjerre

Lagt på nettet 07.07.2004

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også