21.01.2003 12:00 Alder: 21 yrs
Kategori: Menneskelivet
Forfatterprofil

Må jeg bande som skuespiller?

Jeg har et spørgsmål, som jeg har grublet over i lang tid. Jeg kunne enormt godt tænke mig, at blive skuespiller.Jeg ved, at det er en usikker fremtid osv - jeg får ikke andet at vide. Men er det en synd at bande, hvis man skal identificere sig selv med en anden person, og "leve" som et andet menneske...? Jeg mener: "det er jo en rolle, og derfor ikke mit sande jeg, som misbruger eller kalder Gud unødvendigt ved navn"! Hvis nu man skal forestille at være en anden person, er det så forkert?? Håber I forstår mit spørgsmål...

Svar:

Er det forkert at bande, hvis man gør det som skuespiller i en given rolle? Det kan jeg ikke bare svare ja eller nej til. Du har naturligvis ikke et personligt ansvar for den fiktive karakters liv, det er bare en rolle, og hvad den fiktive karakters handlinger og sprog angår, så er det ikke noget, du står til ansvar overfor - heldigvis, for så kunne det blive meget svært at finde nogle roller. Men du står til ansvar over for dit eget liv, og hvad du vil bruge det til. Hvad enten du arbejder som skuespiller, fotomodel, musiker eller sanger, så skal du gøre op med dig selv, om du har det godt med at bruge dig selv i det "budskab" der er lagt op til. Hvis du er dygtig til dit fag, så bliver du også respekteret for de personlige grænser du har. Der er skuespillere der ikke vil filmes med cigaretter eller med sprut eller som ikke vil smide tøjet, eller gøre grin med kirken. Og der er skuespillere du aldrig hører med et råt og blasfemisk sprog. For selv om man spiller en rolle, så skal man ikke "sælge sin sjæl", som man kalder det. Det kan godt være, at der bliver lagt pres på dem, fordi det kan komplicere arbejdet, men hvis de har det i sig, som instruktøren ønsker, så bliver det respekteret.

Grænserne må du selv sætte, ved at være tro mod dig selv og det du står for. Om det er ved specielle grove bandeord, sjofle udtryk eller hvad, det er op til din egen samvittighed. Men du kommer til at sætte grænser, og de kan godt koste dig nogle roller, sådan er det! Men det kan også koste dig noget at sætte grænser som lærer, postbud, læge eller reklamemand.

Du skal ikke lade dig bremse af, at det er en usikker fremtid. Det er der så meget der er, og det giver sig selv undervejs. Hvis ikke du kan leve af det, skal du samtidig finde noget andet at leve af. Det er der mange udøvende kunstnere der må. Men du skal lytte til de tegn og hints du får undervejs. Gør dig erfaringer med skuespillet, kast dig ud i alt det, du kan komme til, og lyt til dig selv, og til Gud. Vær åben for hans ledelse. Han har omsorg for dig.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 21.01.2003

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også