11.08.2006 12:00 Age: 16 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Var Jesus lys eller mørk?

Var Jesus lys eller mørk? Vi er nogle kollegaer, der har haft en længerevarende diskussion, om hvorvidt det kan passe, at Jesus er så lys i huden, som han ofte bliver fremstillet.

Svar:

Gengivelsen af Jesus i film og malerier er faktisk meget varieret. Det er sandt nok, at de seneste årtiers vestlige film om Jesus (for eksempel "Jesus af Nazareth", "The Passion of the Christ" og filmen, der oftes bruges til evangeliserende fremstød, som simpelthen bare hedder "Jesus") og berømte malerier af vestlige kunstnere fremstiller Jesus som meget lys i huden.

Farvede skildringer

Men sådan fremstilles Jesus langt fra alle steder i verden. I Afrika og Asien kan man finde ikoner og portrætter af Jesus, hvor hans hudfarve afspejler kunstnerens egen etniske oprindelse. Blandt andet har fremstillingen af Jesus som sort været udbredt blandt etiopiske ortodokse kristne i hundrevis af år. Det er også i de senere år blevet udbredt i USA, hvor hvad man kan kalde en "Black Jesus"-bevægelse har resulteret i mange fremstillinger af Jesus (både i portræt og film) som sort. (Mange mere konservative afro-afrikanske kristne betragter for resten dette som blasfemi).

Det har alt sammen nok noget at gøre med, at vi på mange måder spejler os i Jesus og forsøger at identificere os med ham. Og det farver altså også vores skildring af ham, så han kommer til at ligne det ideal, vi forestiller os; og som er lettere at identificere sig med. Samtidig kan man vist ikke udelukke at race-bevidsthed også i høj grad spiller en rolle. Nazisterne brugte en arisk Jesus i deres propaganda; Black Pride-bevægelsen har derimod brug for en sort Jesus. Det er altså ikke alle skildringer af Jesus, der skal forstås som et udtryk for, hvordan Jesus historisk har set ud, menderimod som symbolske skildringer.

Hvordan han måske så ud

Hvordan Jesus faktisk så ud, ved vi af gode grunde ikke. Men allerede tidligt begyndte teologer at gøre sig overvejelser om Jesus udseende - ikke bare hans etniske oprindelse. Blandt andet har der ud fra Esajas 52-53 været spekuleret i, om Jesus faktisk var grim (se hertil Havde Jesus et ubehageligt udseende?").

Der er i dag blandt de fleste forskere enighed om, at Jesu udseende afspejlede hans mellemøstlige herkomst, selv om den etniske befolkningssammensætning i området, hvor han virkede, altid har været meget blandet. En britisk retsantropolog, der arbejder med at rekonstruere udseender i modellervoks på baggrund af kranier, har udarbejdet - ikke et portræt af Jesus - men en gengivelse af, hvordan en almindelig mand, der levede på samme sted og tid som Jesus, har set ud. Se Naeves resultat her.

Personligt synes jeg, det giver god mening at antage, at Jesus har lignet enhver anden Galilæisk bonde eller håndværker, og at Naeves fremstilling af en sådan virker realistisk og troværdig, og som de fleste NT-forskere vil acceptere. På den baggrund kan man muligvis konkludere, at Jesus faktisk har haft en mørkere lød end han fremstilles med i især europæisk film- og billedkunst.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 11.08.2006

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også