30.10.2014 00:00 Age: 10 yrs
Category: jn-svar
Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Tager jeg skade af yogaøvelser?

Yoga handler som bekendt om forskellige kropsstillinger og udstrækningsøvelser. Men skal vi afholde os fra at strække ud hvis det ligner en yoga-øvelse og er opfundet hinduistiske munke?

Jeg har hørt præster sige, at strækker man sig på en speciel måde, risikerer man at vække "kundalini" kraften, som ligger i bunden af ryggen. Men findes der virkelig en sådan kundalinikraft? Og er den ond?


Svar:

Kære ven 

Bestemte kropsstillinger kan i sig selv ikke være skadelige for sjælen eller vække nogen ond kraft. Yoga handler ikke kun bestemte kropsstillinger, men mere om en bestemt hensigt med dem, nemlig at påvirke ens tankegang og følelsesliv ud fra den vejledning, som ligger i selve yoga’ens filosofi. Derfor er det ikke ligegyldigt, i hvilket miljø og med hvilket formål man dyrker disse kropsstillinger. 

Hvad spørgsmålet om kundalinikraften angår, så har du ganske ret i din formodning, nemlig at der ikke er nogen kundalinikraft gemt i bunden af ryggen. Jeg tror, at talen om  kundalinikraft er en ikke-kristen filosofisk eller religiøs forklaringsmodel på det, som sker, når man dyrker en særlig slags meditation. Denne meditations endemål er en meget voldsom oplevelse, der af nogle beskrives som en hjerneorgasme, og som nogle har haft meget dårlige og skadelige erfaringer med. 

Hvad der helt præcist sker rent biokemisk, skal man nok have læger og ganske særligt psykiatere til at forklare, men jeg tror ikke, at der er tale om nogen kundalinikraft. Derimod tror jeg, at man har mulighed for at misbruge og nedslide sin krop på mange forskellige måder: Man kan spise for meget, man kan motionere både for meget og for lidt, man kan sove for lidt og arbejde for meget, man kan drikke for meget kaffe, og man kan drikke for meget alkohol, man kan ryge hash, og man kan tage forskellige former for narko, og man kan også ved raffinerede meditationsformer presse kroppen ud i nogle farlige tilstande. Alle disse misbrug skal man holde sig fra. 

Jeg håber, at dette var tilstrækkeligt. Ellers må du skrive igen.


Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Lagt på nettet 30.10.2014

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også