21.01.2005 12:00 Age: 20 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Må man dræbe dyr?

Det står jo klart og tydeligt i de ti bud, at man ikke må dræbe, men hvad er bibelens holdning til at dræbe dyr? Er forbuddet mod drab forbeholdt menneskerne?

Svar:

De ti bud indeholder et forbud 2. Mosebog kapitel 20 vers 13: "Du må ikke begå drab".

Som vi kan se af resten af Bibelen, betyder det: "Du må ikke på ulovlig vis tage et andet menneskes liv". Der er nemlig tilfælde, hvor man lovligt må gøre det: dels må bødlen gøre det under udførelsen af dødsstraf, dels må politiet gøre det, hvis det er nødvendigt i deres arbejde og dels må soldater gøre det i krig. Men da det ikke er emnet for spørgsmålet, nævner jeg det bare kort uden skrifthenvisninger - men dem vil jeg gerne give, hvis det ønskes.

Bibelen indeholder intet forbud mod at slå dyr ihjel.

Før syndefaldet var der ingen død. Alle i Edens Have, både mennesker og dyr, spiste kun planter: 1. Mosebog kapitel 1 vers 29-30. Efter syndefaldet kom døden ind i verden. Og nu må mennesket spise dyrerne 1 Mosebog kapitel 9 vers 2-4: dog skal de slagte dem således, at blodet løber fra dem. Vi ser også, at efter syndefaldet må dyrerne have begyndt at spise hinanden, ligesom de jo gør den dag i dag.

Da Gud indstifter særlige regler (i den Gamle Pagt - ifølge Mosebøgerne i Det Gamle Testamente) for sit folk, Israel, spiller slagtning af dyr en stor rolle, idet dyr skal bruges til ofre. Menneskene skal spise dele af det slagtede offerdyr, sådan som store afsnit i Mosebøgerne beskriver. Vi kristne i dag (efter den nye pagt - ifølge Ny Testamente) skal ikke ofre dyr. Vi behøver heller ikke at lade blodet løbe af de dyr, vi slagter. Men vi har lov at spise dyr - og det indebærer jo, at vi har lov til at slå dem ihjel.

Bibelen tager ikke stilling til om vi må dræbe dyr med andre formål end det at ofre eller spise. Men da dyr jo er Guds skabninger, skal vi selvfølgelig behandle dem med respekt. Så selv om det ikke står direkte i Bibelen, må det vel siges at være en god kristen rettesnor, at man ikke mishandler dyr, at man ikke dræber dem for sjov, og at man i det hele taget prøver at bevare så meget af Guds skaberværk som muligt. Derfor kan hverken rovdrift på naturen eller forurening siges at være tilladt, bare fordi det er tilladt at slå dyr ihjel.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 21.01.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også