24.09.2008 12:00 Age: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Hvad er lykke?

Hvad er lykke ifølge kristendommen og hvordan skal den opnåes? Jeg ved godt, at det er et spørgsmål uden endegyldige svar, men jeg vil meget have nogle bud, eftersom jeg er meget usikker på hvad kristendommen rent faktisk siger på dette punkt.

Svar:

Bibelen siger faktisk en del om, hvad lykke er, og hvordan man bliver lykkelig. Og den har også det endegyldige svar! Men det er vigtigt at være opmærksom på at den sande, bibelske lykke ikke har ret meget med verdens bud på, hvad lykke er og at den heller ikke nødvendigvis får os til at føle os lykkelige. Der er med andre ord forskel på at føle sig lykkelig og at være lykkelig.

At føle sig lykkelig

Verden har mange forskellige bud på, hvad lykke er og på, hvordan den opnås.

For nogle mennesker er det de materielle goder, det søde liv og nydelsesmidler, der gør et menneske lykkeligt. Det er sandt, at Gud har givet os mange gode gaver, som han vil, vi skal nyde og sætte pris på. Men er nydelse det samme som lykke?

Andre mener, at vejen til lykke er et godt familieliv. Det gælder om at blive godt gift og få en god familie. Og ingen kan benægte, at et ægteskabet er en del af Guds gode skaberordning, der er til, for at vi skal have det så godt som muligt. Men spørgsmålet er om vejen til lykken er et godt ægteskab og et godt familieliv?

Så er der dem, der mener, at det at blive lykkelige handler om at få vores drømme til at gå i opfyldelse. Der er intet ubibelsk eller forkert ved at være ambitiøse og have målsætninger i livet. Der er heller intet i vejen med at have en drøm – og der er heller ikke noget galt i, når drømmene går i opfyldelse. Men er det virkelig vejen til sand lykke?

Nej. Til alle tre spørgsmål: Der er ganske vidst intet af det her, der er forkert eller syndigt: nydelse, et godt ægteskab eller at drømme går i opfyldelse. Tværtimod, det hører med til et godt liv og der er ingen, der vil benægte os det gode liv – heller ikke Bibelen. Men den har heller ikke lovet os det. Bibelen har ikke lovet os, at livet skulle være en nydelse, at vi får en (god) ægtefælle eller at vi kommer til at se vores livs drømme gå i opfyldelse.

Der er så for øvrigt også det problem med vores jagt på lykken, at den aldrig stopper.

Når jeg først har fået min eksamen bliver jeg lykkelig

Når først bilen er betalt ud...

Når først jeg har fundet et nyt arbejde...

Når først denne måned er overstået...

Når først...

Hvis blot...

Når først...

Der bliver hele tiden ved med at være noget, vi stræber efter for at være lykkelige. Når først vi er kommet på den anden side, dér hvor vi mente lykken var, så er der noget andet, vi jager efter. Og på den måde er det sikkert, at vi aldrig kommer til at føle os lykkelige.

At være lykkelig

I forbindelse med Jesus2000-kampagnen, som var en forløber for JesusNet.dk, var ét af slagordene: "Han er din egen lykkes smed!" Og det er faktisk lidt af en provokation i et land, hvor vi netop har lært, at enhver er sin egen lykkes smed. Det kan vel ikke være rigtigt, at der ikke er noget sandt i i det gamle mundheld - at vi selv er vores egen lykkes smede?

Bibelen er ganske vist ikke blind for, at vi selv har indflydelse på, hvordan vores liv former sig og om vi er lykkelige. Men lykken selv findes ikke løsrevet fra Gud. Lykken er nemlig ikke en fed fornemmelse – lykken er livet. Ikke hvilket som helst liv, men det gode liv, som kun Gud kan give.

Der er grænser for, hvor frit og selvstændigt, vi kan smede vores egen lykke. Lykken er ikke alt det, vi gør – men alt det gode, som Gud gør for os. Hvis vi vil finde lykken, så må vi søge tilflugt hos Herren:

"Men at være Gud nær er min lykke, jeg tager min tilflugt til Gud Herren" (Salme 73,28)

Lykken er at leve vores liv i Guds tilgivelse og kærlighed – så er vi lykkelige, uanset om vi føler os lykkelige.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 24.09.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også