21.10.2005 12:00 Age: 19 yrs

Hvad betyder et "Ramaskrig"?

Hvad forståes/betyder et ramaskrig. Jeg er klar over, at der var børn, der blev dræbt i Rama, men hvorfor?

Svar:

Ramaskrig - den grædende Rakel

Patriarken Jakobs yndlingshustru var Rakel, der fødte ham to sønner Josef og Benjamin - men den sidste fødsel kostede hende livet og ifølge både jødisk, kristen og muslimsk tradition blev hun begravet ved vejen fra Jerusalem til Eufrat. Hendes grav findes stadig. ( 1. Mosebog kapitel 35,16-20)

I Jeremias Bog kapitel 31,15 står der: "Dette siger Herren: I Rama høres klageråb, bitter gråd; Rakel græder over sine børn, hun lader sig ikke trøste over sine børn, for de er borte."

Det hænger sammen med, at Rakel blev stammoder, gennem Josef, til Efraim og Manasse - de to vigtigste stammer i det Nordrige, der blev erobret af Assyrerne i 722 før Kristus. Benjamins stamme boede også i Nordriget. Nordrigets beboere blev ført i landflygtighed og spredt blandt folkeslagene.

Rakel blev derfor betragtet som en "Moder Israel", der græder over sine forsvundne børn.

Rama er navnet på forskellige lokaliteter i Nordriget, der også kaldes Israel, mens Sydriget blev kaldt Juda. Den grædende Rakel er også set som et symbol på de lidelser Israel og Juda kom ud for overladt til hedningefolkene i mange århundreder. Derfor er der ved Yad Vashem museet i Jerusalem en skulptur, der forestiller den grædende Rakel, der søger at favne sine børn!

Ramaskrig i Betlehem

Hos evangelisten Mattæus ser vi, at barnemordet i Betlehem (Da Herodes ønsker at dræbe Jesus, og slår alle drengebørn under 2 år ihjel) ses som en opfyldelse af Jeremias' profeti om Rakel, der græder over sine børn, der ikke er mere ( Mattæusevangeliet kapitel 2,16-18)

Begge disse bibelske eksempler har man kaldt ramaskrig.

Ramaskrig i dag

Udtrykket bruges i vor tid meget ofte i mange sammenhænge som udtryk for protest eller forargelse. F.eks: Der lød et ramaskrig, fordi renten mod alle forventninger steg eller fordi en tidligere konsul blev kritiseret for sine erindringer osv.

Det er vigtigt at huske, at Jeremias' profetien har en fortsættelse ( Jeremias 31,16-17) som viser os, at Rakels forsvundne børn ikke er uden håb: "Dette siger Herren: Græd ikke mere, stands dine tårer! For du får løn for din møje,siger Herren; de skal vende tilbage fra fjendens land. Der er håb for dine efterkommere, siger Herren. Dine børn skal vende tilbage til deres land!"


Lagt på nettet 21.10.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også