24.11.2000 12:00 Age: 24 yrs

Skrevet af:
Ellen Kappelgaard

Fejrer vi jul på den forkerte dag?

Hvorfor fejrer vi jul den. 24. december, når Jesus er født den. 25. december?

Svar:

Du har ret i, at det ser ud som om vi har flyttet fejringen af Jesu fødsel fra d. 25. til d. 24. december. På den ene side er det ikke hele sandheden, idet 25. december (Juledag) stadigvæk er en stor festdag i kirken og formentlig også i mange hjem, fordi det er den dag, der er Jesu fødselsdag. Måske ved du også, at de mange andre steder i verden i dag (f.eks. England) først får gaver d. 25. december om morgenen. Men helt tilbage i 1800-tallet, da danskerne begyndte at have juletræ i stuen, blev aftenen før julemorgen endnu mere til en hygge- og festaften (det gør nogen jo også aftenen før Mortens dag (Mortens aften 10. nov) eller aftenen (5. januar) før Helligtrekongers dag. Senere kom der gaver til denne fest i hjemmet. Først langt senere er det også blevet en dag med julegudstjenester, formentlig begyndt på grund af et ønske fra en stor del af befolkningen. Der findes stadig ældre mennesker, der ikke går i kirke juleaften, men i stedet venter til den 25. december, fordi det netop er den rigtige julefestdag! Det seneste, der er sket med den 24. december, er, at hele dagen er blevet en fast fridag i Danmark, og at forretningerne har lukket. Jeg håber, denne lille lidt historiske beskrivelse gør, at du bedre forstår sammenhængen imellem 24. og 25. december som fejringen af Jesu fødselsdag.

Forresten gør det efter min mening ikke så meget, hvornår man fejrer det. Men det er vigtigt at være med til at fejre Jesu fødsel på et eller andet tidspunkt (nogle kristne, fx i Afrika, fejrer Jesu fødsel først i januar), fordi uden den, var det heller aldrig blevet hverken påske eller pinse og vi som mennesker havde ingen frelser!

Så rigtig glædelig jul!


Skrevet af:
Ellen Kappelgaard

Lagt på nettet 24.11.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også