25.11.2013 12:00 Age: 11 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Får jeg hele nadveren, selv om jeg ikke får vinen?

Jeg står i et dilemma i forbindelse med nadveren: Jeg har haft problemer med at drikke for meget alkohol til fester, og derfor har jeg besluttet, at jeg ikke vil drikke alkohol igen. Dog har jeg i de sidste måneder fået vin til nadver, fordi jeg gerne vil have del i hele nadveren. Men smagen af alkohol vækker dårlige minder i mig, fordi jeg kommer til at tænke på de gange, jeg har været beruset, selvom der ikke er så meget vin i bægeret til nadveren nu. Men jeg ønsker ikke at drikke alkohol, og det irriterer mig, at der serveres vin i mange kirker og ikke druesaft. Jeg har læst Sten Nielsens svar om nadveren, hvor der til sidst står, at man får del i hele nadveren, selvom man ikke får vinen. Er det kun hans holdning, eller er det også andres?

Svar:

Jeg kender ikke nogen teolog, der vil sige, at man kun får hele nadveren, hvis man også får vinen. Argumentationen er, at hvis vi ser på det billede, Jesus bruger, så taler han om legeme og om blod. Altså egentlig om et slagtet lam, der ligger og flyder i sit eget blod. Undskyld billedet - men det er sådan, Jesus beskriver det og det har en dyb symbolik tilbage til ofringerne i templet.

Man kan ikke tage en luns af legemet/kødet, uden at der også følger blod med. Meget kan man tømme af, men noget vil der altid blive tilbage. På samme måde får man del i både Jesu legeme og Jesu blod, selv om man kun tager imod brødet. Det er klart, at symbolikken bliver stærkere, hvis man også drikker vinen. Men når man som du for en tid er afskåret fra at kunne nyde vinen, kan man være tryg i, at man får fuld del i Jesus ved at spise brødet. Jesus kender din situation og ønsker at forene sig med dig. Og han ved, at det ikke er modvilje, der får dig til at sige nej tak til vinen, men tværtimod ønsket om ikke at lade alkohol får magten i dit liv.

Angående druesaft ved nadveren: Det er et stort spørgsmål med mange mulige svar. Da Jesus brugte vin, må det bedste være at bruge det samme, altså vin. Så derfor vil jeg foretrække, at man bruger rigtig vin, hvor alkoholen bagefter er trukket ud (af-alkoholiseret vin) frem for druesaft. Virkningen er det samme: der er ingen alkohol tilbage. Men for mange er der en særlig tryghed ved at opleve præcis det samme, som disciplene gjorde ved den første nadver: altså smagen og følelsen af almindelig vin. Nogle kirker vælger at servere uden alkohol af hensyn til de (få), der har problemer. Andre vælger alkoholdig vin af hensyn til de mange, der gerne vil have det. Det må være op til den enkelte menighed.

Kommer man fast et sted og er man ikke utilpas med lidt "opmærksomhed" kan man nok få præsten med på, at han/hun på alteret har et enkelt bæger stående med alkoholfri vin, som du så kan få.

Ellers kan man også en gang imellem bede præsten om en hjemmealtergang (der også kan foregå i kirken lige efter gudstjenesten), hvor man så får alkoholfri vin. Det er klart, at det kan præsten ikke stille op til hver søndag, men det kan være fint en gang imellem at få begge elementer for den, der normalt må nøjes med det ene. Men husk: Man får hele Jesus hver gang!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 25.11.2013

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også