16.11.2005 12:00 Age: 18 yrs
Forfatterprofil

Er det forkert at læse Harry Potter?

Jeg ved ikke, om jeg kan stille jer dette spørgsmål, men jeg ville bive glad, hvis I kunne svare mig. Jeg har læst nogle af Harry Potter-bøgerne, og læste så for noget tid siden et sted i Bibelen, at magi eller noget lignende var syndigt og/eller afskyeligt og forkert. Derfor blev jeg så i tvivl, om det ikke er syndigt at læse de bøger. Senere læste jeg så en artikel i "Et Ord Med På Vejen", hvor der blev skrevet om en ny bog,Urchin eller noget i den retning. I denne artikel blev Harry Potter-bøgerne nævnt. Der stod, at det var det forlag, som udgiver Harry Potter-bøgerne i England, der også havde udgivet den nye bog, og jeg tog det som en slags anbefaling af den nye bog. Derfor er jeg i tvivl; er det syndigt at læse Harry Potter-bøgerne? Jeg ved, der er delte meninger, men jeg ville gerne have et svar begrundet ud fra Bibelen.

Svar:

Bibelen er ikke en facit-liste

Velkommen i klubben af Harry Potter læsere! Men jeg kan forstå, at du læser dem med en vis utryghed, da du er blevet betænkelig ved, om det ud fra Bibelens advarsler om magi og troldom skulle være syndigt at læse dem. Det er med Harry Potter som med så mange andre ting - vi kan ikke slå op i Bibelen og få et kontant svar på, om det er godt eller skidt at beskæftige sig med. Vi må selv vurdere, om det vi beskæftiger os med, er med til at nedbryde de værdier, vi ønsker at bygge vores liv på, og hvordan vi bliver påvirket af det. Og da må vi være ærlige over for os selv. Der kan faktisk være ting, der påvirker nogen negativt, men ikke andre. (det er Paulus f.eks inde på: 1. Korintherbrev kapitel 8 vers 7- 13)

Så vi skal være meget forsigtig med at ville bruge Bibelen som en facit-liste på beslutninger og overvejelser, vi er nødt til at gøre os selv.

I det hele taget er tanken med, at nogle ting er syndige at beskæftige sig med, og gør os "urene", ikke umiddelbart så bibelsk som det kan lyde. Meget ofte drejer det sig nemlig om, hvad man som kristen kan gøre og ikke gøre. Men hvad er synd? Jesus siger: "Der er intet, som kommer ind i et menneske udefra, der kan gøre det urent, men det er det, som kommer ud af et menneske, der gør et menneske urent". (Markusevangeliet kapitel 7 vers 15)

I nogle kulturer betragtes det som en synd at ryge, fordi man derved ødelægger sit legeme. Det siger Bibelen, at vi ikke må. I samme kultur er fedme udbredt, for det er ikke blevet stemplet som syndigt at grov-spise og leve usundt af for meget fastfood og for lidt motion. I nogle kulturer er det blevet betragtet som synd at danse, i andre kulturer er dansen et sundhedstegn og et meget vigtigt element i lovsangen. Alle kan finde bibelvers at argumentere med. Så lad os lige holde hovedet koldt, og tænke os om.

Værdier i Harry Potter

Jeg vil starte med min konklusion, angående Harry Potter, og så prøve at underbygge den. Jeg vil gøre lidt ud af det, for der er mange der er kommet i den konflikt du nu er i - og det er rigtig ærgerligt.

Jeg oplever bestemt ikke Harry Potter som destruktiv over for de værdier Bibelen lærer os at bygge på. På mange måder tværtimod. Der er mange grundværdier i Harry Potter bøgerne, som er meget tankevækkende og opbyggende, også set ud fra et kristens synspunkt. Lad mig bare lige nævne nogle:

- Harry Potter må konstant vælge og tage beslutninger, og han må gøre det ud fra hans overbevisning om, hvad der er ondt og godt.

- Harry Potter handler ikke om, at man skal være stærk modsat svag - men at man skal vælge det gode modsat det onde.

- Harry Potter opdager, at der er en kærlighed, der er stærkere end døden.

- Fejhed fordømmes, hvor man vil "redde sit eget skin" og bevidst overlader andre til en ond skæbne.

- Trofasthed og loyalitet over for sine venner .

- Det gode er en selvopofrende kærlighed.

- Det onde er en hensynsløs egoisme.

- Harry Potter kan ikke forholde sig neutral - men må vælge side, og kæmpe selvom det ind imellem koster.

Jeg kan godt lave en endnu længere liste. Men disse ting her er nok til, at vi ikke behøver være bange for at bøgerne forherligerer det okkulte. De værdier der er omdrejningspunkt for handlingen i bogen, betyder ikke at bøgerne kan læses som en direkte allogori, hvor der ligger en klar symbolik, der kan oversættes til en kristen forkyndelse. Men der er masse af elementer i bøgerne, som i allerhøjeste grad er tankevækkende også set ind i et kristent perspektiv.

Bøgerne ligger tæt op af en populær børnebogsgenre fra England, der kaldes for "kostskole-genren", hvor børnenes oplevelser, udfordringer og udvikling foregår på en kostskole. Denne genre har ofte en "dannelses moral" i plottet. Dét lever Harry Potter bøgerne op til. Der er en morale, men jeg synes sådan set ikke, den er så skjult.

Men advarer Bibelen ikke imod magi og trolddom?

Jo, det siges meget tydeligt i Bibelen. Vi skal holde os fra det. Her er nogle eksempler:

3. Mosebog kapitel 19 vers 23: "I må ikke tage varsler eller drive trolddom."

5. Mosebog kapitel 18 vers 10: " Hos dig må der ikke findes nogen, som lader sin søn eller datter gå gennem ilden, ingen, der driver spådomskunst eller trolddom, ingen, der tager varsler, ingen, der bruger magi

5. Mosebog kapitel 18 vers 14: "De folk, du skal fordrive, lytter til dem, der driver trolddom eller spådomskunst; men det har Herren din Gud ikke givet dig lov til".

Esajas 47, kapitel 9 vers: "Begge dele skal ramme dig,pludselig, på én og samme dag. Barnløshed og enkestandkommer over dig i fuldt mål på grund af al din trolddom og dine mange besværgelser."

Apgostlenes Gerninger kapitel 19, vers 19: " En del af dem, der havde haft med trolddom at gøre, bragte deres bøger med og brændte dem i alles påsyn. Man regnede den samlede værdi ud og kom til 50.000 sølvpenge. Således fik ordet ved Herrens kraft stadig fremgang og styrke".

Så du har fuldstændig ret, der er intet at tage fejl af, når det handler om Bibelens advarsler mod magi. De er alvorlige nok, og det er der god grund til. Hold endelig fast i det.

Men det er ikke reelt at sige, at Harry Potter bøgerne opmundtrer til magi og okkultisme. Bøgerne foregår i en fantasi-verden, et univers, der markant skiller sig ud fra vores virkelighed. I den verden er det normale fyldt med fortryllende og overnaturlige begreber og omgivelser: Træer der slår ud efter dem, portrætter der taler, trapper der drillende bevæger sig, spøgelser der forsøger at vinde lidt anderkendelse, borde der dækker sig selv, og flyvende koste, der er lige så attraktive som de sejeste mountainbikes osv. osv. Alt foregår i dette magiske univers, som iøvrigt er fyldt af humor og sjove antydninger og utroligt detaljeret beskrevet. De mysterier Harry og de andre forsøger at løse, kan også kun forekomme i dette univers. Så hvis man skal forkaste Harry Potter på grund af disse elementer, så skal man forkaste ethvert eventyr, hvor frøer pludselig trylles til prinsesser, og forbandelser kan være så stærke, at de får et helt kongerige til at sove i 100 år, og grimme hekse der lokker uskyldige børn med slik og pandekager.

Så man kommer ud på dybt vand, hvis man vil sige, at Harry Potter bøgerne opmundtrer til spådom, trolddom og magi. Så må vi som kristne tage afstand fra al fantasi, og det vil være rigtig kedeligt, og dræne et miljø for alskens kreativitet og skabertrang - noget der ofte kan være med til udfordre os på vores tro og holdninger.

Til overvejelse

Når alt det er sagt. (og det er jo ikke så lidt) så er der alligevel grund til at overveje læsningen. Det er en barsk og uhyggelig fortælling. Jeg synes selv, der er mange episoder, der er meget grænseoverskridende i de detaljerede beskrivelser af ondskab og smerte. Den skygge af trussel, fare og død, der ligger over børnenes hverdag, synes jeg fylder lige lovlig meget. Her i huset læser vi bøgerne højt første gang - mine børn og jeg. Så er vi sammen om oplevelserne, og det er ikke så skræmmende, som hvis man er alene om dem. Mine skrupler går altså mere på om fortællingen er for voldsom - ikke om det er syndigt eller ikke syndigt.

Her er vi forskellige, og der kan godt være gode grunde til at beskytte både sig selv og andre. Jeg sætter ikke filmen på her hjemme, hvis der er små børn i huset - eller børn som jeg ikke ved, hvordan de har det med det.

Men jeg kan ikke lægge skjul på, at det er en kæmpe oplevelse at se hvor opslugt børnene kan være af den verden, der udfolder sig side efter side, bog efter bog. Det har givet en rigtig god appetit på at læse. Det er godt at se, hvad en god fortælling kan gøre. Det er iøvrigt også en overvejelse værd.

Så her fra mig vil jeg bare sige,

god læselyst.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 16.11.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også