20.08.2008 12:00 Age: 12 yrs

Skrevet af:
Marie Jensby

Ny identitet

Den østrigske kvinde, Elisabeth Fritzl, der sammen med sine børn har været holdt indespærret i en kælder i mange år, har sagt nej tak til en ny identitet. Det læste jeg i hvert fald på en eller anden nyhedsside den anden dag. Ville jeg have taget imod en ny identitet?

Fingeraftryk

Sagen fra Østrig er dybt tragisk. Jeg har ikke fuldt så meget med i det, for på et eller andet plan tænker jeg, at det ikke vedkommer mig. Familien har haft et frygteligt liv – og nu må de så se på, at det bliver udstillet i medierne. Store dele af verdens befolkning har hørt om kvinden, der blev holdt fanget af sin far i en kælder.

Myndighederne har tilbudt hende en ny identitet. Men efter sigende har hun takket nej. På en måde kan jeg godt forstå hende. Det må være underligt pludselig at skulle være en anden, end den man altid har været. Hvordan kan man begynde at skrive en ny livshistorie, skabe sig en ny identitet, halvvejs gennem livet?

Nikodemus

Jesus talte en gang med en mand, der hedder Nikodemus. Jesus talte om, at blive født på ny – og det kunne Nikodemus ikke helt forstå. Så Nikodemus spørger: ”Hvordan kan et menneske fødes, når det er gammelt? Det kan da ikke for anden gang komme ind i sin mors liv og fødes?” (Johannesevangeliet 3,4) Nikodemus undrer sig – hvordan kan man blive til noget andet, end det man allerede er?

På den anden side kan jeg godt forstå, hvis den østrigske kvinde havde takket ja. Det må være befriende, at få lov til at begynde forfra. At være ukendt for omverdenen – frem for at være det levende bevis på en frygtelig familietragedie. Det må da være rart at slippe af med det navn, som rigtig mange forbinder med incest og fangekælder. Et navn, hvor rigtig mange mennesker vil have en holdning til hende, bare ud fra hendes navn.

Guds børn

Tilbage til Jesus, Nikodemus og mange af os andre... Jesus ønsker faktisk også, at vi skal fødes på ny. At vi skal have en ny identitet. At vi skal være Guds børn, og ikke kun vores biologiske forældres. Jesus tilbyder os faktisk en ny identitet.

En identitet, der gør, at du og jeg kan stå fuldstændigt rene overfor Gud. En identitet, som ikke forbindes med svigt, løgne, nederlag, bagtalelse og hvad vi nu ellers gemmer på af hemmeligheder. En identitet, der lader os begynde på en frisk – og hvor Gud møder mig uden fordømmelse. Fordi fordømmelsen allerede har ramt Jesus.

Spørgsmålet er så, om vi vil tage imod den nye identitet? Tja.. for min egen del må jeg indrømme, at jeg kan stille det samme spørgsmål som Nikodemus... Hvordan kan jeg være noget andet, end det jeg allerede er? Jeg forstår det ikke, men jeg må tro på, at Jesus kan gøre mig til alt det, jeg ikke selv kan være.


Skrevet af:
Marie Jensby

Lagt på nettet 20.08.2008

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også