07.08.2007 12:00 Age: 13 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Martyrium eller misforståelse?

De 21 sydkoreanske ”missionærer”, der holdes som gidsler i Afghanistan af Taleban-militsen - som allerede har henrettet to øvrige gidsler - har været et af brændpunkterne i medierne på det seneste. Der er mange ting i det – først og fremmest en masse politik. Men et sideemne har været: er det OK at kristne udsætter deres eget liv for fare for at bringe det kristne budskab videre i ord og handling? Jesus, hans disciple og masser af missionærer efter dem satte livet på spil, fordi der var noget, der var vigtigere.

Gidsel

Adspurgte danske ”eksperter” har svaret alt muligt på, om det er okay at risikere livet for at formidle evangeliet – lige fra, at det selvfølgelig er forkasteligt og til at det er helt forståeligt. Jeg spidsede ører da en talsmand for Danmission meget tydeligt forkyndte, at de aldrig kunne finde på at sende ansatte ud til farlige områder.

”Jo,” tænkte jeg, ”selvfølgelig har man som missionsselskab et ansvar og må ikke udsætte sine ansatte for livsfare”. Og så kom jeg til at tænke tilbage i historien. Danmark mødte budskabet gennem munke, der nemt kunne blive et hoved kortere hvis vikingerne ikke lige var i godt humør. Sudanmissionen begyndte i Nigeria, hvor gennemsnitslevetiden for en hvid missionær i det område af Afrika taltes i måneder, ikke i år! Og alligevel tog mange missionærer ud – og plantede den lille plante, der i dag er en megastor levende kirke, der selv udbreder det glade budskab til nye egne af landet. Hvorfor tog de ud? Det forklarede en af ”eksperterne” så fint i tv: De anser deres budskab for vigtigere end deres eget liv; det er så afgørende for dem, at andre får mulighed for at få del i budskabet!

Det evige liv vigtigere end livet

Mange har i medierne nærmest sagt at de 23 selv var ude om det: alle havde advaret dem, de kendte risikoen, og alligevel tog de af sted!

Jeg skal ikke dømme hverken de 23 eller alle dem, der mener, at det er deres egen skyld. Jeg vil bare gøre opmærksom på, at hverken Jesus eller hans disciple (hvor stort set alle de første døde som martyrer: altså blev dræbt på grund af deres kristne tro) eller middelalderens munke eller Sudanmissionens missionærer eller hundrede af tusinder andre kristne op gennem tiden har ladet sig standse af sætningen ”Det kan jo koste dig livet!” For de vidste, de havde noget, der var vigtigere end livet: de havde det evige liv fra Gud med i bagagen. 

Så kan der være mere eller mindre kloge måder at sætte sit liv på spil på. Og jeg kender ikke den konkrete sag godt nok til at vurdere, om der havde været andre og lige så gode måder at få budskabet ud på. Men det principielle i at ville dele det glade budskab, koste hvad det koste vil – det kan jeg kun have dyb respekt for. Og respekt kan man jo omsætte til forbøn.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 07.08.2007

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også