28.10.2008 12:00 Age: 16 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Græskar for Jesus

Så er det Halloween! Denne mærkelige blanding af børnesjov, dyrkelse af de afdødes ånder, spøgelseshistorier, minde om de afdøde – og først og fremmest: en amerikansk tradition, importeret af butikkerne, der dermed får en mulighed for en ny ”forbrugs-højtid” inden juleræset for alvor sætter ind.

Græskar for Jesus

Centralt i Halloween står de græskar, man skærer ansigter i, sætter lys i og har stående udenfor. Oprindeligt for at skræmme de onde ånder – nu vel mest for at glæde børnene – og så græskar-producenterne på Samsø.

Tidsmæssigt falder denne gamle hedenske vintersolhvervsfest sammen med den kristne Allehelgen-fest, hvor vi mindes de afdøde og takker Gud for håbet om opstandelsen. Mange kirkelige kræfter – senest for eksempel den engelske kirke, der vil slå den sammen med julen – har prøvet at ”kristne” Halloween. For mange amerikanere er den nok også en blanding af kristendom, tradition og måske lidt åndetro.

Findes der danske, der tror på de afdødes ånder? Ja, jeg mødte én, der lagde blomster på sin fars grav, når hun havde brug for hjælp (men så fortalte jeg hende også om Jesus). Jeg tror bestemt ikke, at de fleste græskarlygte-ejere tror på kontakt med afdødes ånder – men jeg synes på den anden side ikke, at denne del af Halloween-traditionen er noget at ”lege med” og hygge sig med.

Græskar for Jesus

Hvad med at skære et alternativt græskar i år? Her er tre forslag:

En helligånds-due – sådan! Den spreder da lys i mørket! Og måske vil naboer spørge, hvorfor du har en solsort i græskarret. Og så kan du jo fortælle…

Man kunne også foreslå et kors – men ser det ikke lidt gravsteds-agtigt ud?

Du kan også bare lave en skør én: ikke spor uhyggeligt, men bare skør! For at sige, at du ikke tager det her gys-halløj seriøst, men du vil da gerne sprede lidt sjov og lys i mørket.

Eller hvad med et smilende græskar? Et lille lys om glæde og håb trods tiltagende mørke og forkølede cykellygter i regnen?

Under alle omstændigheder: Vi kristne véd, at de onde ånder ingen magt har over os. Og vi véd at døden ikke får det sidste ord! Og her midt i efterårsmørket kan vi glæde os til julens lys – yes!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 28.10.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også