03.03.2019 18:27 Alder: 5 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Katten af tønden

At slå katten af tønden handlede historisk set om at drive det onde væk. Men vil man virkelig af med det onde, er en kølle ikke nok


Foto: Thomas Høyrup Christensen

Til fastelavn slår vi katten af tønden. Det gjorde man også For 400 år siden. Altså en rigtig levende sort kat.

Ved reformationens indførelse i Danmark afskaffede man den lange fasteperiode, der ellers begyndte til Fastelavn. Men den store fest, man holdt, inden man skulle til at faste og undvære kød mm, beholdt man. Ved denne fest slog man katten af tønden.

Det var kun voksne mænd til hest, der gjorde det, og de kunne vinde store pengepræmier. Hvornår var tønden slået ned? – det var den naturligvis, når katten kom ud!

At man brugte en sort kat hang også sammen med gammel overtro, hvor sorte katte stod i ledtog med Djævelen og hans hekse og troldmænd. Så det gjaldt om at jage de sorte katte væk.

Tøndeslagning i kirken

Hvordan kan jeg som præst arrangere, at vi slår katten af tønden i kirken efter gudstjenesten?

I dag er katten (heldigvis) af sort karton, og da man kun kan vinde papkroner, og alle får del i slikket, er det nok kun børn, der begejstres ved at slå katten af tønden.

Det onde kan man desværre ikke fordrive med et kraftigt slag med en kølle. Det sidder ikke i katte, men i mennesker. Egoisme, ligegyldighed, had osv. kan ikke tæves ud af mennesker.

Skal man søge hjælp mod det onde – og skal man gå efter livets helt store gevinst – så er kirken det bedste sted at gå hen. Her mødes vi nemlig med Jesus, der har besejret Djævelen og det onde, og har skaffet os mulighed for tilgivelse og et nyt liv. Her kaldes vi også til et liv i kamp. Vi kæmper for det gode og imod det onde. Ikke med køller, men med ord og kærlighed.

Et lille ps: Når Gud beskriver det fantastiske ved livet i evighed på den nye jord, bruger han bl.a. det billede, at vi alle er konger – og så får vi nok alle hver vores krone.

 

 

 

 


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 03.03.2019

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også