01.12.2022 14:34 Alder: 1 year
Robert Thun Svendsen

Skrevet af:
Robert Thun Svendsen

Jeg kan hvad jeg vil

I dagens Danmark kan vi vælge den uddannelse, vi vil. Vi kan faktisk det, vi vil. Hvis jeg vil det nok, så kan jeg det også – som udgangspunkt 

Foto: https://unsplash.com/@syinq

"Hvis nu vi leger, at alle muligheder var åbne, hvad kunne du så godt tænke dig at lave?" Noget i den stil plejer jeg at spørge om, når jeg snakker med unge mennesker, der er tæt på at skulle vælge uddannelse eller studie.

Tit og ofte er det svar, jeg får tilbage: "Det er jo det, der er problemet, alle muligheder er åbne, jeg kan vælge det hele". Det er nemlig heldigvis sådan, det er i dagens Danmark. Vi kan vælge den uddannelse, vi vil. Vi kan faktisk det, vi vil. Der er ingen begrænsninger for mig. Hvis jeg vil det nok, så kan jeg det også.

Jeg tror faktisk, at vi lever, som om vi er grænseløse – det er ikke noget, vi stræber efter. Det er vi i udgangspunktet!

Det er ikke så tit, jeg stiller spørgsmålstegn ved, om det her kan lade sig gøre, fordi jeg ikke kan – det er oftere, fordi jeg ikke vil det nok. Selvfølgelig kunne jeg få højere karakterer i dansk – det er bare, fordi jeg ikke vil det nok.

Der er heller ikke andre, der skal sætte begrænsninger for mig. Der er ikke meget, der kan motivere så meget, som når mennesker siger, at det kan jeg nok ikke lige klare – så skal du se Robert Svendsen få klaret den opgave.

Jeg tror i virkeligheden ikke, jeg er den eneste, der har det sådan – det er i hvert fald ikke kun mig, der siger "Jeg kan hvad jeg vil".

Ubegrænset

Men virkeligheden er jo en anden – der er simpelthen så mange ting, jeg ikke kan, og jeg tror, at én af grundene til, at mange mennesker er presset og stresset, er, at vi gerne vil kunne det hele – der findes ingen begrænsninger for mig, og jeg kan, hvad jeg vil.

Men der er jo begrænsninger for, hvad jeg kan, og hvad jeg kan nå. Jeg er et begrænset menneske. Det tror jeg, er en sætning, der kan skurre i flere menneskers ører – for vi ønsker ikke at være begrænset.

Jeg tror simpelthen, at grunden til, at jeg faktisk kan være i, at jeg er begrænset, er, fordi jeg kender én, der ikke er begrænset. Den Gud, som Bibelen fortæller om, beskrives som ubegrænset – på et tidspunkt siger Bibelen faktisk: "For Gud er alting muligt" Der er altså ingen grænser for, hvad Gud kan.

Det betyder i virkeligheden, at Gud kan mere – han kan altid mere! Det betyder, at Gud kan tilgive mere, end jeg tror. Gud kan elske mig mere, end jeg forestiller mig. Hvis Gud er ubegrænset, så kan han altid mere, end jeg tror. Men det er jo bare, hvad jeg tror – hvad tror du?


Robert Thun Svendsen

Skrevet af:
Robert Thun Svendsen

Lagt på nettet 01.12.2022

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også