04.09.2000 12:00 Alder: 24 yrs

Skrevet af:
Ellen Kappelgaard

Hvordan forholde sig til organdonation? (2)

Vi er nogle unge kristne, som har diskuteret en del om organdonation i den seneste tid. Vi ser sagen fra to sider. Vi er alle skabt af Gud, og skal ikke begynde at bytte rundt på vores organer, for så gør vi os selv til Gud, ved at "blande os" i hans skaberværk. Set fra den anden side: Jeg har muligheden for at redde et andet menneskes liv ved at give det mine organer. Er det så mord at lade være? Jeg har læst det svar, I allerede har givet om organdonation, og det gir' mig sådan set bare en tredje side af den samme sag! Håber I kan hjælpe os - tak!!

Foto: https://unsplash.com/@jessedo81

Så vidt jeg kan forstå jeres spørgsmål, er I blevet forvirret over et tidligere svar om organdonation. Derfor vil jeg forsøge at forklare, hvad jeg mener.

Det er ikke muligt at finde svar på organdonation i Bibelen. Derfor er vi henvist til at skønne, hvad der er rigtigt ud fra Bibelens samlede budskab. Og jeg synes, I har helt ret, når I angiver gode bibelske begrundelser for både det ene og det andet.

Hjernedødskriterium - det springende punkt

Men, de af jer, der mener, at næstekærlighedsbuddet kræver, at man bør/skal være organdonor, bliver nødt til først at tage stilling til, om I accepterer hjernedødskriteriet! For hvis dette dødskriterium skulle ske at være i modstrid med en rigtig dødsopfattelse (hvad jeg selv er tilbøjelig til at mene), så kan man ikke gå ind for at give sine organer væk - alene af den grund. Så hjernedødskriteriet er man nødt til at tage stilling til for sig selv, og det er der desværre ingen, der taler om, selv om det for mig at se er det springende punkt, når man tager stilling til organdonation.

At være imod hjernedødskriteriet kan for nogen være det afgørende argument for ikke at være organdonor som hjernedød, men gerne give sin ene nyre til en anden, mens man er i levende live! Håber argumenterne hermed tegner sig lidt klarere, så I kan finde frem til jeres egen overbevisning om dette vanskelige spørgsmål.

Artiklen er opdateret den 31. januar 2023


Skrevet af:
Ellen Kappelgaard

Lagt på nettet 04.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også