07.04.2010 12:00 Alder: 11 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Alle har samme moral

Vores moral kommer ikke fra Gud. Det er een af konklusionerne på den såkaldte Moral Sense Test, som er udviklet på det amerikanske universitet Harvard. Testen viser, at alle mennesker grundlæggende har de samme moralske principper uanset hvad eller hvem vi tror på. Og da moralen derfor er medfødt, kan den ikke komme fra Gud.

Grønt trafiklys

© Brano Hudak / Stock.xchng

Det er unægteligt en lidt mærkelig konklusion at nå frem til. Hvis vi tror, at alle mennesker er skabt af Gud - og endda skabt i hans billede - så er der da intet som helst overraskende i, at vi også er skabt med et fælles sæt moralske grundbegreber. Og at disse gælder uanset om vi tror på Gud eller ej.  

For mig bekræfter undersøgelsen blot, at alle mennesker har en fælles oprindelse, nemlig i den treenige Gud selv. Han skabte os som kronen på det mangfoldige skaberværk og udtalte ved den anledning: "Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os!". Dvs. Gud lagde noget af sit eget væsen ned i os mennesker ved skabelsen. Bl.a den moralske dømmekraft og evnen til at skelne godt fra ondt.

Det er denne grund-moral, som også er formuleret i De ti Bud. Budene gælder ikke særligt de Guds-troende, men udtrykker hvordan Gud har skabt alle mennesker til at leve med hinanden. De ti bud er - som jeg læste det for nyligt - Guds top ti liste for et godt menneskeliv. Og det gælder uanset om vi tror på ham eller ej. Gud har nemlig lagt dem ind i vores liv som grundlæggende moralbegreber vi alle er fælles om.

Så det er rigtigt, at vores grundlæggende menneskelige moral ikke er noget Gud har åbenbaret os gennem troen på ham. Det er noget han har givet os i vuggegave. Til gengæld har vi brug for Guds åbenbaring for at forstå, at det er Gud selv vi sætter os op imod ved at overtræde budene, og at vi har brug for Jesus for at blive sat fri af den skyld vi alle sammen bærer på.

Tjek din moral på Moral Sense Test.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 07.04.2010

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også