04.02.2009 12:00 Alder: 12 yrs

Skrevet af:
Marie Jensby

Heltinde eller skurk?

Barbie fylder 50 år en gang i den nærmeste fremtid. Det er en dukke, et stykke legetøj, som er kendt af mange. De fleste piger i den vestlige verden har leget med Barbie – og mon ikke, der er en hel del brødre, som også har taget del i legen. Hun er afholdt – ingen tvivl om det. Men hun har også sine kritikere.

Barbie

Det er pudsigt, hvordan en ting kan opfattes på vidt forskellige måder. Jeg har lige læst en artikel om Barbie-dukker.Nogle ser hende som et godt forbillede for pigerne.

Barbie er en selvstændig kvinde, der har op til flere karrierer bag sig. Hun har været popstjerne, sportskvinde, brandmand, brud, kontormus, dyrlæge og meget meget mere. Tilhængerne hævder, at hun er frigjort og derfor ikke tager opvasken.

Og så er der dem, der er dybt uenige med Barbies tilhængere. De giver dukken skylden for anoretiske tendenser blandt piger. Hun er bare en dum og overfladisk blondine, der er med til at fastholde kvinder i en uheldig rolle.

Bare en dukke

Personligt er jeg hverken tilhænger eller modstander af Barbie. Jeg synes, at dukken, legetøjet fra min barndom, bliver tildelt lidt for meget magt og indflydelse. Mine barbier vaskede nok heller ikke så meget op, men det var ikke fordi, de var frigjorte kvinder. Det var da, fordi jeg havde travlt med at lege alt muligt andet med dem – fx at hun kunne flyve eller hvad min fantasi nu bød hende at gøre. Og jeg har heller ikke fået spiseforstyrrelse af at lege med dem. For mig er Barbie bare en dukke. Ikke en heltinde eller en skurk.

Forskellige opfattelser

Barbie er et eksempel på, hvordan vi kan se vidt forskelligt på en bestemt ting. Hvordan noget kan tage sig ud på en bestemt måde, fordi vi ønsker at se tingene i et bestemt perspektiv. Og det er ikke kun Barbie, vi kan opfatte forskelligt.

Her kommer et andet eksempel: Gud! Er Gud en helt eller en skurk? Eller noget helt tredje?

Tja... Ærlig talt, så ved jeg det ikke altid. Er han helten, der frelser syndere som mig? Er han skurken, som undlader at forhindre ulykker og andet skidt? Det kommer vel an på, hvilket perspektiv vi ser ham i...

Gud er Gud

Jeg kan blive helt ør i mit hoved af, at forholde mig til hvem Gud er. Og hvem jeg selv er i forhold til ham. Jeg kan ikke rumme ham i min tanke. Jeg kan ikke beskrive ham.

Jeg er for lille, og han er for stor.

Og set fra mit perspektiv, så synes jeg, det er helt utroligt, at Gud slet og ret bare er Gud. Han er ikke min helt, selv om han frelser mig. Han er ikke skurken i mit liv, selv om jeg ikke forstår, hvorfor han har tilladt visse ting at ske. Han er Gud – kærlighed, som ønsker at være i en relation til mig her og nu!


Skrevet af:
Marie Jensby

Lagt på nettet 04.02.2009

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også