13.01.2005 12:00 Alder: 19 yrs
Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Hvorfor står Højsangen i Bibelen?

Vi i vores bibelgruppe kunne godt tænke os at vide, hvorfor Højsangen er med i bibelen.

Svar:

Grund til undren

Det er ikke så enkelt at svare på, hvorfor Højsangen har fundet en plads i den bibelske kanon. Den har for eksempel det til fælles med Esters Bog, at Gud slet ikke nævnes i hele bogen. Der findes heller ingen direkte henvisninger til noget i hele bogen andre steder i Bibelen. Men den har altså haft sin plads i jødernes Bibel (Tanakh) og er derfor også med både i Vulgata (den latinske - og katolske Bibel) og i den protestantiske (som ellers har færre bøger end den katolske).

Kærlighedsdigte fuld af billeder og symboler

Bogen er en række kærlighedsdigte, som udspiller sig som samtaler mellem en mand og en kvinde og disse digte udspiller sig forskellige steder (i huset, i haven, i byen). Digtene benytter sig af billeder og symboler på kærlighed og erotik, som hører den orientalske kultur til, og nogle af dem kan virke fremmede på os. Hvor mange kvinder i vores kultur vil føle sig smigret, hvis de blev beskrevet som den elskede gør det i kap 4 i Højsangen? (eks. dit hår er som en gedeflok.... dine tænder som en flok nyklippede får)

Et udtryk for længsel

Det spørgsmål som op gennem kirkens – men også synagogens - historie har været diskuteret er, hvordan vi skal forstå disse digte og deres plads i Bibelen. (Nogle jødiske lærde har rådet til at man ikke læste Højsangen før man var fyldt 30). Er de ”kun” profane digte om kærligheden mellem mand og kvinde, som man kan forestille sig sunget ved bryllupper? Eller er de helt fra starten tænkt som et billede på forholdet mellem Gud og hans folk eller mellem Kristus og kirken? Sådan er de i hvert fald blevet forstået op gennem historien – altså tolket allegorisk og sådan forklarer og legitimere kirkefædrene deres plads i Bibelen. Det svarer også til de billeder, som vi finder andre steder i Bibelen, hvor forholdet mellem Gud og hans folk beskrives, for eksempel i Sl. 45. Også en salmedigter som Brorson har ladet sig inspirere af Højsangen, når han skal beskrive Guds længsel efter os og vores længsel efter ham.

Og - kan man spørge – vil kærlighed på jord ikke altid være en afglans af det himmelske – et glimt af paradis på jord.


Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Lagt på nettet 13.01.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også