Folkekirken satte i 2016 ekstra fokus på påsken. Vi fulgte trop og indsamlede en række hjælpemidler og inspiration fra Indre Mission og Søndagsskolerne (DFS), der kunne bruges til at gøre påskens budskab kendt for flere danskere.

Du er stadig meget velkommen til at bruge materialet, så se dig omkring og tag, hvd du kan bruge.

Påskeideer

Filmaften

Filmaften

Der findes mange film som enten omhandler tiden i og omkring påsken eller tager et af påskens temaer op. Ved hjælp af en licens fra CVLI Danmark kan nedenstående film lovligt vises i kirker og menighedslokaler.

En film-aften giver dels gode muligheder for at mødes på tværs af menigheden og dels en mulighed for at få en efterfølgende snak om temaet/begivenheden i filmen. I Sct. Michaelis Kirke i Fredericia har de gode erfaringer med film-aftener, og du kan læse om deres opbygning af aftenen her.

Film, der i skrivende stund kan ses via Netflix:

 • Ben Hur (udgaven fra 1959 er dækket af CVLI licensen)
 • The Bible (serie fra 2012, hvor slutningen af afsnit 4 (eller 8) og begyndelsen af afsnit 5 (9 + 10) omhandler påsken. Inddelingen i afsnit skyldes opdelingen på Netflix)
 • The Gospel of John (2012) – Johannesevangeliet filmatiseret og gengivet ord for ord
 • The passion of the Christ (2004)

Andre film

 • The passion of the Christ (2004)
 • Son of God (2014)
 • Jesus af Nazareth (1977)
 • The inquiry (1987) - IMDb

Uddeling af påskeliljer

Uddeling af påskeliljer

Rundt i landet uddeles der mange steder påskeliljer til enten menigheden eller sognet. Sammen med påskeliljen er der vedhæftet en lille strimmel med et ”Glædeligt påske” og en hilsen fra den lokale kirke. For at gøre det ekstra nemt har vi lavet en skabelon (Se herunder). Det er nemt og giver god respons rundt i sognene.

Klik på strimlen herunder og gem den som en Word-fil du. , Du kan selv udfylde med kirkens navn og derefter blot printe og klippe.

Er den lille påskehilsen for lidt, findes der også en lille folder med navnet: Han døde mens han løftede en anden. Du kan bestille folderen på cafebussen.dk, hvor du også kan læse indholdet. 

Eller hent et to-fløjet visitkort, som vist herunder. Det er også i Word-format med mulighed for at tilføje din egen tekst.

Påsketema på jesusnet.dk

Påsketema på jesusnet.dk

JesusNet.dk har lavet en temaside, der stiller skarpt på påsken. En fantastisk mulighed for kirkers hjemmesider at få det hele samlet ét sted fremfor at alle skriver det samme om og om igen. Det er også muligt at lave en annonce til kirkebladet, der linker til siden. På den måde kan kirken være med til at sætte fokus på påsken i hele sognet på en nem måde.

Billedet her kan hentes ned og bruges som banner eller annonce lige til at sætte i kirkebladet, på hjemmesiden eller Facebook. Venstreklik for at åbne det som PDF. Højreklik og 'Gem ... som' for at bruge det på nettet.

Du kan også hente en skabelon til et særligt tofløjet påske-visitkort her. Det er i Word-format hvor du selv kan rette teksten til så den passer til dit sogn/fællesskab.

Et ord med på vejen

Et ord med på vejen

Hvis du står og mangler en billig evangeliserende tryksag til uddeling i påsken, er der nu mulighed for at bestille en særlig påskeudgave af "Et ord med på vejen".

Normalt er det ugentlige nummer af "Et ord med på vejen" på fire sider i A5-størrelse, men i år vil der blive lavet et særligt påskenummer på otte sider. Særnummeret vil indeholde artikler, der på en enkel måde fortæller om påsken og dens betydning. Se sidste års påskenummer ved at klikke på billedet her.

"Et ord med på vejen" er et lille evangeliserende ugeblad, som bruges fast til uddeling mange steder i landet i over 5.000 eksemplarer. Påskenummeret kommer automatisk også med til bladets faste modtagere og dækker to ugers uddeling.

Du kan læse de aktuelle eksemplarer af ”Et Ord med på vejen” her.

Telefonandagten

Hver dag – året rundt – kan du på Telefonandagten høre en ny andagt. Andagterne holdes af erfarne kristne fra Folkekirken og er tilgængelig hele døgnet. Opkald til Telefonandagten er helt anonym. Hver andagt tager ikke meget mere end 2 minutter.

For mange vil dette være en god mulighed for at få påskens budskab serveret i små portioner, da der i forbindelse med påsken laves en special-udgave af telefonandagten, der har påsken som omdrejningspunkt.

Telefonandagten kan også aflyttes på netandagten.dk.

Telefonandagten kan eksempelvis annonceres i det lokale kirkeblad eller ved uddeling af små visitkort, der kan rekvireres hos Telefonandagtens daglige leder Arne Olesen – mail(at)telefonandagten.dk

Hent visitkort til print:

Giv en bog

Der findes en del bøger, der på den ene eller anden måde omhandler påsken. At give en bog til en hel menighed kan være en bekostelig affære, men ikke desto mindre en god investering. En anden mulighed er at udvælge nogle få, der kunne få glæde af en påskehilsen og bruge bogen som gave og som en mulighed for at kigge forbi.

Stod Jesus op af graven?

En forholdsvis billig bog som egner sig godt til uddeling er ”Stod Jesus op af graven?”. En lille bog, der ser på de historiske kilder omkring Jesu opstandelse. Forfatteren Jürgen Spiess er historiker og kaster et nyt og opklarende lys over den vigtigste begivenhed i kristendommens historie. Bogen er velegnet til såvel unge og voksne, der føler sig udfordret af modargumenterne for Jesu opstandelse.

Forlagsgruppen Lohse giver 10% rabat ved køb af minimum 10 stk. og 20% rabat ved køb af minimum 20 stk af "Stof Jesus op af graven". Normalprisen er 49,95 kr. Gør ved købet opmærksom på, at du har fået tilbuddet gennem denne side. På denne side kan du ligeledes læse et uddrag af bogen.
 

Han gjorde det for dig

Med sin enkle historie baseret på Joh. 3,16 forsøger Max Lucado at få læseren til at forstå, hvor langt Jesus gik i påskedagene for at vinde os tilbage. Bogen er genoptrykt af flere omgange og har været brugt til uddeling til personer fra konfirmationsalderen og op. 

Du kan læse et kort uddrag af bogen her.

Bogen forhandles af Forlagsgruppen Lohse og koster 35 kr. Ved køb af minimum 25 stk. falder prisen til 15 kr. pr. stk. 

 

Se flere påske-bøger fra Forlagsgruppen Lohse

Hold et liturgisk påskemåltid

Hold et liturgisk påskemåltid

Det første påskemåltid blev afholdt den sidste aften israelitterne var i Egypten, før de drog mod det forjættede land med Moses som leder. Gud befalede efter udvandringen, at israelitterne hvert år skulle holde et påskemåltid, der skulle minde dem om befrielsen fra slaveriet i Egypten. Jesus og disciplene holdt også påskemåltid og det sidste, hvor Jesus tog del, var Skærtorsdag, hvor også nadveren blev indstiftet.

Selvom vi ikke er israelitter eller jøder, kan vi også holde påskemåltid. Vi gør det for at mindes det, der skete i Jerusalem for mere end 2000 år siden, hvor Jesus døde og opstod igen. Og vi gør det for at fejre indstiftelsen af nadveren.

Påskemåltidet kan holdes som en menighedsaften, men kan også holdes privat sammen med familie og venner.

Israelsmissionen har lavet et oplæg til, hvordan måltidet kan fejres som en kristen påskfefest.

Se også Påskemåltid for juniorer

Påskeideer for børn

Bibelformidling til legestuen

Bibelformidling til legestuen

Bogen ”Legestue og Bibelfortælling” indeholder inspirations- og arbejdsmateriale for de allermindste (0 – 6 år). Der er i alt 86 vejledninger i bogen, hvoraf 9 af dem omhandler påskens begivenheder:

 • Hosianna! (Mark 11,1-10)
 • I det samme galede hanen (Mark. 14,26-31 + 66-72, Mark. 15,33-39 samt Mark. 16,1-8
 • Hvis jeg ikke ser, tror jeg ikke (Joh. 20,1-10 + 24-29)
 • Elsker du mig (Joh. 21,1-25)
 • Jesus som tjener (Joh. 13,4-15)
 • Mad for livet (Luk. 22,14-20, 1. Kor. 18,1-14)
 • Påske (Joh. 18,1-14, Joh. 19,17-30, Joh. 20,1-10)
 • Graven er tom (Luk. 24,1-12)
 • Emmaus-vandringen (Luk. 24,13-35)

 

Du kan se vejledningerne til ”Påske” og ”Graven er tom” her

Idérig bibelformidling til børn

Børnefrø er en gennemarbejdet serie af 3 inspirationsbøger, som hver indeholder 43 komplette samlinger for børn i alderen 4 år til 3. klasse. Bøgerne indeholder en 3-årig tekstplan, der følger kirkeårets højtider. Hent oversigten her.

Påskerelaterede beretninger:

Børnefrø 1

 • Peters fornægtelse (Matt. 26,33-35 + 69-75)
 • Påskedag – Jesu opstandelse (Matt. 28,1-15)

Børnefrø 2

 • Fra palmesøndag til langfredag (Luk. 19,28-40, Mark. 15,16-37)
 • Påskedag og 2. Påskedag (Mark. 16,1-13)

Børnefrø 3

Hent de gratis vejledninger til Børnefrø 3 ved at klikke på linkene.

Du kan læse mere om Børnefrø hos Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, der også står bag udgivelsen. 

Idérig bibelformidling til juniorer

Aktiviteter tiltrækker og skaber relationer, der fastholder og giver taleret til juniorerne. Dette har man fanget i Juniorfrø, der er Danmarks Folkekirkelige Søndagsskolers hjælp til ledere, der arbejder med juniorer (4. – 6. klasse). Serien består af 3 bøger, der hver i sær indeholder 43 komplette samlinger og som over en 3-årige periode kommer godt rundt i Bibelen. Alle samlinger er bygget op ud fra aktiviteter. Til hver aktivitet er der tilknyttet 4 bibeltekster.

Påskerelaterede beretninger:

Juniorfrø 1

Juniorfrø 2

Juniorfrø 3

 • At nægte, at man kender Jesus (Matt. 26,33-35 + 67-75)
 • Påskens værste dag – Jesu død (Luk. 23,26-49)
 • 1. og 2. påskedag (Luk. 24,1-12 + 13-35) - hent vejledning

Beretningerne, mærket Hent, kan gratis hentes og bruges.

Du kan læse mere om Juniorfrø hos Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, der også står bag udgivelsen. 

Kreativ med legekasse.dk

Vær kreativ i dagene op til påske og i selve påskedagene. At gøre noget med sine hænder, løbe og lege hjælper børnene til bedre at huske budskabet. Besøg legekasse.dk og find idéer til brug i f.eks. kirkens børnekirke. Legekasse.dk består af over 600 forskellige idéer. Skriv ”Påske” i søgefeltet, og du får mere end 40 idéer ved første klik.

Du kan på legekasse.dk eksempelvis få hjælp til at lave en tornekrone, finde en opskrift på usyret brød, fremstille en påskekalender, lave palmegrene, få skabeloner til påskemotiver med perler, påskeløb og meget mere.

Formidling igennem drama

Formidling igennem drama

Drama har altid været en god måde at få genfortalt komplicerede tekster, da mere end høresansen aktiveres. Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler har et dramakartotek, hvor du kan finde dramastykker til brug i påskedagene. Dramastykkerne kan bruges i forbindelse med gudstjenesten, til minikonfirmander og i kirkens øvrige børnearbejde.

I kartoteket kan du blandt andet finde følgende dramastykker med påsken som hovedtema:

Til børn 4-9 år:

Til juniorer 9-13 år:

Bemærk, at du ved køb af adgang til dramakartoteket også får adgang til dukketeater-kartoteket.

Formidling igennem dukker

Formidling igennem dukker

Dukketeater egner sig fremragende til børn mens voksne ofte også får en masse ud af det. Danmarks Folkekirkelig Søndagsskoler har et rigt kartotek over dukketeaterstykker, der egner sig til brug i legestuer, til babysalmesang, under gudstjenesten som et anderledes indslag, Gud og Pasta-tjenester m.v.

I kartoteket kan du blandt andet finde følgende dukketeaterstykker til børn med påsken som hovetema:

 

 

Bemærk, at du ved køb af adgang til dukketeaterkartoteket også får adgang til dramakartoteket.

Syng om påske

Syng om påske

Lille sang

Der findes rigtig mange sange der fortæller børnene om påskens budskab. Mange af sangene er med bevægelse, så flere sanser aktiveres hvorved indlæringen skærpes.

Af sangbøger vil vi gerne pege på ”Lille Sang” , der er målrettet de 0 – 6 årige og som fås både som sangbog og som CD med 34 sange fra Lille Sang. Sangbogen indeholder blandt andet et afsnit med kreative idéer til bevægelse og rytmer og tegninger til fri kopiering. Der gives rabat ved køb af 10 CD'er.

Syng med

Med sine 248 sange fordelt på nye børnesange og gode kendte salmer henvender ”Syng med” sig til de lidt ældre børn. ”Syng med” indeholder foruden sangene også forslag til fagter og kreative måder at bruge sangene på.

Gospel-Kids

Er du mere til fest, farver og bevægelse, skal du måske i stedet tage et kig på Gospel-Kids seneste udgivelse ”Fuldstændig Fri”, der indeholder en del påskerelaterede sange. Sangene kan fås som sing back CD, så du ikke er afhængig af at finde et band til din Gospel-Kids gruppe. Er du interesseret i at starte en Gospel-Kids gruppe op, kan du finde mere information på Gospel-Kids’ hjemmeside, hvor du kan kontakte en af konsulenterne hos Gospel-Kids.

Nodebasen

Foruden Gospel-Kids’ udgivelser kan du også finde et stort udvalg af sange og noder til påskehøjtiden hos Nodebasen, hvor du kan forholdsvis billigt kan købe node- og sangark.

Højtidsfolder til uddeling

Glædelig verdens skønneste morgen!

Denne folder er påskens budskab i børnehøjde, hvor børnene tages igennem påskens beretninger med forskellige udfordringer og genfortælling. Folderen er i A5-størrelse og i karton.

Du kan bruge folderen til at dele målrettet ud til de børn, der kommer i kirken i påskedagene og derved signalere, at der sker noget særligt for dem og at påskens budskab også gælder dem. Det eneste det kræver er, at børnene har farver og blyanter til rådighed.

Folderen kan også gives til børnene, når de forlader kirken. Så er der noget at tage med hjem og snakke om der hjemme. Eller hvad med at give folderen til alle byens børn? Ja, mulighederne er mange for at få verdens bedste budskab ud: At Jesus stod op af graven og lever!

Du kan se et eksemplar af folderen her

Bestil her

CD til bl.a. minikonfirmanderne

CD til bl.a. minikonfirmanderne

Der er noget særligt ved at sidde og lytte til historier. Hvad enten det er far eller mor, der sidder og læser eller når CD’en snurrer, og der bliver læst op. Med Bakkens Pjerrot som oplæser, møder vi på CD’en: ”En fantastisk påske – da Eli mødte Jesus” påskens begivenheder set gennem et barns øjne.

CD’en er en blanding af oplæsning af Bakkens Pjerrot og sange med Singing Kids fra Ølgod. Målgruppen er 6 – 12 årige og egner sig derfor godt som en gave fra kirken til mini-konfirmanderne.

Prisen er 119,95 kr. og kan købes gennem Forlagsgruppen Lohse

Et kors - en gave med mening

Et kors - en gave med mening

Dialogisk læsning indgår i mange vuggestuer og børnehavers dagligdag. Det er en metode, hvor der i forbindelse med det, der fortælles og læses gives mulighed for at stille spørgsmål samt undre og fordybe sig (og samtidig give børnene flere sproglige færdigheder). En del af den dialogiske læsning indebærer, at børnene sidder med helt konkrete ting i hånden for på den måde bedre at huske nye ord eller begreber.

Påskens begivenheder kan være svære for et barnehoved at forstå og forholde sig til, men med en konkret ting i hånden øges sandsynligheden for at forståelse lettes og noget af det, der bliver fortalt, sætter sig spor.

Korset er centralt i påsken, og at sidde med et kors i hænderne samtidig med, at påskens begivenheder fortælles, er genialt. Korset kan efterfølgende tages med hjem og minde hver enkel om påskens budskab.

Gode kors, der ligger godt i hånden, kan købes hos Forlagsgruppen Lohse til 45 kr. pr. stk. Køber du minimum 10 stk. gives 10% rabat. Oplys blot, at du har set tilbuddet her på siden.

Er man mere til halskæder, kan man få trækors i lædersnore til 40 kr. pr. stk.

Læs for børnene

Påske for begyndere

Påske for begyndere er en bog med lidt læsestof til hver dag i påskeferien. Den omhandler, hvad der skete de enkelte påskedage. Derved kan børnene få en afklaring af, hvorfor de har ferie og hvad det er vi fejrer. Bogen giver børn mulighed for at forstå lidt af påskens mysterium. Den er skrevet til dem, der stiller store spørgsmål og som også forventer et ordentligt svar.

Bogen er med flotte illustrationer af Agnete Hoffmann.

Brug eksempelvis bogen til uddeling til dine mini-konfirmander.

Du kan læse et uddrag af bogen her

Folkekirken.dk

Folkekirken satte i 2016 ekstra fokus på påsken. Her kan du finde

 • Flotte fotos til løbesedler, kirkeblad, hjemmeside, sanghæfte mm.
 • Kort og plakater som du kan tilpasse dit fællesskab og hænge op i lokalområdet
 • Artikler til programmet, hjemmesiden eller kirkebladet
 • Videoer til jeres hjemmeside
 • Indhold til at dele på facebook, fx artikler, videoer, påskekort og quizzer.
 • Inspiration fra andre lokale kirkers påskefejring 

Se mere på folkekirken.dk

Udvalgte artikler og svar om påske

01.04.2015

Han lever

Jesus er den første - og hidtil eneste - der har brudt døden og forladt graven igen: Ikke bare for en periode, men for altid. Og for mig.[mere]

12.04.2006

Den ufattelige sandhed

Molekyler 210

Påskedramaet, som kulminerer med den tomme grav søndag morgen rummer en aldeles ufattelig sandhed, som ligger et stykke på den anden side af vores logiske sans.[mere]22.06.2011

Døde Jesus langfredag?

Min veninde og jeg har snakket meget om religion og i den anledning snakkede vi om hvilken dato Jesus døde. Det er almen viden, at det skete på en langfredag, men den dag skifter jo dato år for år. Hvordan kan det lade sig gøre?[mere]

10.12.2007

Hvordan blev Jesus korsfæstet?

Hvordan kan det være at mange afbildninger af Jesus på korset er forkerte? Da man i sin tid korsfæstede mennesker naglede man dem gennem håndled og fodled, men mange afbildninger af Jesus på korset viser, at han var naglet gennem...[mere]


06.05.2006

Hvem oprejste Jesus på tredjedagen?

Hvem oprejste Jesus på tredjedagen? Man må gå ud fra, at han ikke oprejste sig selv, når han befandt sig i Dødsriget. Hvem gav signalet til hans opstandelse? Hvis svaret er Gud, hvordan kan Gud så have to sjæle, uden de er to...[mere]

11.04.2003

Hvorfor fejrer kristne påske?

Hvorfor fejrer kristne påske?[mere]