06.12.2018 16:27 Alder: 6 yrs
Kategori: jn-svar
Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Hvad er jødernes mening om aktiv dødshjælp?

Hvad er jødernes mening om aktiv dødshjælp?

Svar:

For jøder kommer livet altid først. Man har altid ikke bare lov, men pligt til at redde liv, når man kan – også hvis det betyder, at man over træder andre bud, så fx det ikke at arbejde eller køre bil på en sabbat.

Derfor er det også imod jødedom at praktiske både aktiv og passiv dødshjælp. Ikke mindst i lyset af Holocaust står dette synspunkt stærkt i jødedommen.

Samtidig er der en regel, der siger, at man godt må fjerne det, som hindrer døden i at indtræde. Med ny lægevidenskab er det blevet nødvendigt igen at definere, hvad det betyder i praksis: Må man slukke for en respirator? Må man holde op med at give føde gennem en sonde?

Som i andre religiøse sammenhænge vil der også for jøder være forskellige grænser og synspunkter, fordi lægevidenskaben hele tiden flytter grænsen og derfor tvinger os til at tage stilling. Med nye løsninger kommer også nye etiske udfordringer.

Men overordnet gælder det for jødedom at livet er helligt, og at det at redde – eller bevare - liv går forud for alt andet. Derfor går religiøse jøder heller ikke ind for aktiv dødshjælp.


Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Lagt på nettet 06.12.2018

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

No tags in list

Læs også