16.12.2005 12:00 Alder: 15 yrs
Forfatterprofil

Er det ok at se "Jul i Valhal" ?

Hvordan skal jeg forholde mig mht julekalenderen om Valhal overfor min teenagere og egne børn. Hvad siges der om den gamle mytologi, skal jeg underkende den eller hvad??? Jeg er i lidt af et dilemma, da vi taler meget om det at tro på Gud herhjemme og i skolen taler de om julekalenderen som om, at der virkelig var noget, der hed valhal engang.

Svar:

Det er en del af vores kulturelle opdragelse at lære noget om vort folks historie. Den nordiske mytologi er et udtryk for det verdensbillede vore forfædre havde før de blev kristne. Den tro og forestilling byggede på myter, som er fortællinger om guderne og deres magt og indflydelse og

ofte indbyrdes rivaliseringer. Der er fortsat mange spor i vores kultur. Udtryk og vendinger, ordsprog og navne og steder.

Historisk interesse

Jeg synes ikke, der er grund til andet end se det positive i, at vores børn får kendskab til mytologien på en sjov og hyggelig måde, som det sker i julekalenderen: "Jul i Valhal". Det gi´r også anledning til at få historien lidt på plads. Danmark har jo ikke altid været kristen, og måske man også kan gøre børn / unge interesseret i at finde ud af, hvordan det egentlig skete, og hvordan det påvirkede folk. Måske man kan blive mere bevidst om, hvilke spor kristendommen egentlig har sat på vores samfund op gennem historien.

Julekalender tradition

Jeg ved ikke rigtig, hvorfor der er så meget fokus på, hvorvidt julekalenderen nu også handler om jul - og julens budskab. Ja, vi havde "Jesus og Josefine", som på en fremragende måde fik fortalt juleevangeliet, men ellers kan vi jo ikke ligefrem sige, at der har været tradition for, at TV stationernes traditionsrige julekaldere skulle handle om andet en hygge og romantik - eller nisser og sjov. Så sammenlignet med det, synes jeg faktisk, at der i "Jul i Valhal" er meget godt stof at snakke om, hvis man gerne vil snakke med børnene om, hvad den kristne jul indeholder og har betydet for vores historie. Det er bare om at være lidt kreativ.

"Jul i Valhal" er i hvertfald et nemmere udgangspunkt end "Bamses julerejse" - hvis jeg endelig skal sige det.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 16.12.2005

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også