03.06.2005 12:00 Alder: 19 yrs
Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Mente Jesus, at nogen er mindre værd?

Jesus siger i Matthæusevangeliet kapitel 7,6: "..kast ikke jeres perler for svin, for at de ikke skal trampe dem ned med deres ben og så vende sig om og sønderrive jer." Jeg er ikke helt sikker på hvordan dette skal forståes? Måske I kan hjælpe mig lidt?

Svar:

Når Jesus bruger billeder, er det helt nødvendigt at se på situationen, stemningen og det overordnede tema, han vil uddybe. Sådan er det også, når vi bruger billeder for at sætte noget på spidsen og understrege en pointe. Man er nødt til at kende sammenhængen, ellers bliver det let absurd, sort snak eller direkte i modstrid med hensigten.

Et billede og et modbillede

Det udtryk, du har fat i, lyder i sin helhed: "Giv ikke hunde det hellige, og kast ikke jeres perler for svin, for at de ikke skal trampe dem ned med deres ben og så vende sig om og sønderrive jer."

Lige forud har Jesus talt om ikke at dømme og fordømme andre, og det satte han også på spidsen med et billede, om at man ikke skal se splinten i andres øjne, mens man overser bjælken i ens eget. Men det billede kan man også fortolke som om, at så skal man lade alt være lige, intet er værre end noget andet, og vi er alle lige gode. Men det er tilsyneladende ikke Jesu hensigt, derfor kommer han her med et modbillede.

Man skal ikke dømme, men det betyder ikke, at man ikke skal bedømme og vurdere - også når det gælder, hvem evangeliet præsenteres for. I mødet med dem, som bare vil lade hånt om det, trampe det ned og latterlige gøre evangeliet, siger Jesus: Lad dem være, gå videre.

Det er værd at bemærke de billeder, Jesus bruger og huske på, at svin i en jødisk kontekst var et urent dyr, og at hunde her ikke var kæledyr, men snarere halvvilde hunde som strejfede omkring, og som alle forsøgte at undgå – simpelthen for at beskytte sig selv.

Det er også værd at bemærke at der bruges 5 vers til at advare mod at dømme andre og kun to til at sige, at der er nogen man ikke skal spilde tiden på. Men begge dele har Jesus altså givet os nogle billeder på, fordi jeg tror, det er forhold, hvor vi selv må vurdere, hvornår det drejer sig om det ene, og hvornår det gælder det andet.


Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Lagt på nettet 03.06.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også