17.02.2005 12:00 Alder: 19 yrs
Leif Andersen

Skrevet af:
Leif Andersen

Er "overspisning" synd?

Jeg har forstået på jeres svar, at rygning er - om ikke en decideret synd - så noget kristne bør undlade. Hvordan med at være overvægtig/fed? I lighed med rygning ser jeg overspisning som en måde at overstimulere nydelses-receptorer i hjernen. Og i lighed med rygning er det usundt. Men i kirken er rygere ofte ringeagtet, mens kage-ædere sidder fint bænket, oven i købet ofte med (kaffe og) kage foran sig. Samme receptorer kan stimuleres ved at bede til Gud, burde vi ikke - rygere og ædere såvel - nøjes med det? Eller måske: tillade begge dele? Eller måske: opfordre til solidaritet misbrugs-grupperne imellem, alt mens begge grupper tilstræber at gøre sig fri af stimulanser?

Svar:

Tak for dit spørgsmål.

Vigtigst er kærligheden

Ny Testamentes grundholdning er, at "Der er intet, som kommer ind i et menneske udefra, der kan gøre det urent, men det er det, som kommer ud af et menneske, der gør et menneske urent" (Markusevangeliet kapitel 7 vers 15). Det er sagt imod farisæerne og de skriftkloge, som var mere optaget af at overholde nogle ydre regler, end af at elske, gavne og bære ens næste. Og hver gang, vi drøfter, om dit eller dat er synd, skal vi huske først at sætte emnet ind på den plads, det har i Guds bud: Det vigtigste er kærligheden!

Et samvittighedsspørgsmål

Dernæst er det vigtigt, at Bibelen selv hverken udtaler sig om fed mad eller rygning som noget forkert. Og det betyder, at det er op til den enkeltes samvittighed, om man føler det rigtigt eller forkert: "Den enes tro tillader ham at spise hvad som helst, den svage spiser kun grønsager. Den, der spiser, må ikke foragte den, der ikke spiser, og den, der ikke spiser, må ikke dømme den, der spiser; Gud har jo taget imod ham. Hvem er du, som dømmer en andens tjener? ... Jeg ved og er i Herren Jesus vis på, at intet er urent i sig selv, men for den, der regner noget for urent, er det urent" (Romerbrevet kapitel 14). Og det er lige så farligt at binde hinandens samvittigheder ved at dømme ting, Ny Testamente ikke selv dømmer som synd!

Ansvarlighed

Det betyder ikke, at det er ligegyldigt, hvad man putter i hovedet. Eller i maven eller i lungerne. Men det bliver så ikke så meget et spørgsmål om synd som et spørgsmål om dumhed og ansvarlighed. I dag ved vi meget om, hvor ødelæggende både rygning og fedme er. Det bliver dermed en stor udfordring til alle kristne, at vi handler ansvarligt og omsorgsfuldt både over for andre og over for vores egen krop og vores sind (dette være sagt af en, der selv slås med vægten!).

Og læg mærke til, at nogle kristne begyndte at kalde rygning for synd, længe før nogen anede, at det var dødeligt - simpelt hen fordi de mente, at det var en last! For man blev jo afhængig af det! Men det er ikke særlig logisk. For det vil jo sige, at hvis du kan holde op med at ryge eller overspise, så er det ikke en last, og så behøver du ikke holde op. Men hvis du ikke kan holde op, så er det en last, og så skal du holde op ...

Om det er forkert eller ej, bliver altså op til hver enkelts samvittighed og bedømmelse. Vi skal ikke dømme om andres liv, kun om vores eget. Man må aldrig binde andres samvittighed ud over det, der står i Bibelen.

Stimulering af "nydelses-receptorer"

Der er intet galt ved at "stimulere nydelsesreceptorer" - og om det så bliver til overstimulering, så det fx bliver til overdreven selvoptagethed, til overforbrug osv, det bliver op til den enkeltes egen afgørelse. Grænsen mellem brug og misbrug er reel og meget vigtig, men også meget individuel.

Jeg tror forøvrigt ikke, at jeg køber den med bøn som nydelsesstimulans. Det kan den sikkert være for nogen; men det kan bøn til Buddha også. Og for mange kristne er der ingen nydelse i bønnen. De beder, fordi de vil, og fordi de tror, det er det rigtige at gøre. Det er vigtigere, end om man nyder den.


Leif Andersen

Skrevet af:
Leif Andersen

Lagt på nettet 17.02.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også