07.06.2004 12:00 Alder: 20 yrs

Skrevet af:
Poul Hoffmann

Hvor finder jeg noget om engle?

I Bibelen får vi en del at vide om engle, men jeg er stadig meget interesseret i dem. Har hver engel et specielt hebraisk tegn? Findes der bøger om engle, der bygger på Bibelen eller andre gamle hebraiske skrifter?

Svar:

Jeg er ikke rigtig klar over, hvorfra du har den tanke, at hver engel skulle have et specielt hebraisk tegn Jeg regner med, at du tænker på skrifttegn. Det kan i hvert fald ikke være rigtigt, allerede af den grund, at der er umådelige mange flere engle, end der er hebraiske bogstaver. Johannes Åbenbaring ( eks. kapitel 5 vers 11) taler faktisk om millioner af engle.

Angående bøger om engle findes der en mængde, selvfølgelig mest på hovedsprogene, især engelsk. Desværre er det langtfra dem alle, der kan anbefales. Interessen for engle er i nutiden tit blandet med interesse for okkultisme og nyreliggiøsitet og ”New Age sværmeri”, så englene bliver rodet sammen med ånder og spøgelser og fatasier om rumvæsener og meget andet. Det er heller ikke nogen garanti, at en bog bygger på (som du skriver) ”andre gamle hebraiske skrifter” end Bibelen. Du tænker sikkert på de såkaldte gammeltestamentlige pseudepigrafer, der er blevet til i århundrederne omkring Kristi fødsel, men i den periode løb interessen for engle ofte løbsk og blev til usunde spekulationer og ”engledyrkelse”, noget som Paulus advarer imod i Kolossenserbrevet kapitel 2 vers 18.

Fint er det, at du efterlyser bøger om emnet, der bygger på Bibelen, for den er den sikre grund, her som overalt. Det vil nok interessere dig at læse Billy Grahams bog: ”Engle, Guds hemmelige sendebud”, Lohses Forlag, Fredericia 1994.

På letlæst norsk findes Christine Kristoffersen: ”Engelen min” , Lunde Forlag, Oslo 2001.

Af lidt ældre dato, men meget anbefalelsesværdig er M. Basilea Schlink: ”Engle og demoner”, Luther Forlag, Oslo 1976.

Hvis du læser engelsk, er her nogle af de nyeste bøger:

H:C: Moolenburgh: ”Meetings with Angels” C.W. Daniel Company Ltd, Saffron Walden 1992.

Joan Wester Anderson: ”Angel to Watch over Me”, Ballentine Books, New York 1998.

Joanne Gullickson: ”On Angel's Wings”, Guideposts, Carmel, New York 1998

”The Gift of Angels”, Inspirio, Zondervan, Grand Rapids 2003


Skrevet af:
Poul Hoffmann

Lagt på nettet 07.06.2004

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også