21.02.2002 12:00 Alder: 22 yrs
Kategori: Jesus, Kristenlivet, Troen
Leif Andersen

Skrevet af:
Leif Andersen

Kan man sælge sin sjæl?

Kan en person sælge sin sjæl? Fx. til djævelen. Hvis ja, kan man så stadig komme i Himelen fx ved at få en ny sjæl eller ved, at Gud tager den gamle tilbage?

Svar:

... om man kan sælge sin sjæl?! Tjaeh - nogle har jo forsøgt. Den 18-årige Sterling Jones i Ontario gik sidste år ind på internetsauktionssiden eBay og satte sin sjæl til salg! Tilbuddene kom da op på 20,50 $. Efter nogen tid stoppede eBay spøgen. For som chefen udtrykte det: "Det vil blive svært at bevise, at det, der er sat til salg her, overhovedet eksisterer ..."

Sjæl og krop hører sammen

Sådan rent teknisk kan man nok ikke sælge sin sjæl, sådan som man kan sælge sin nyre. For sjælen er ikke en ting, man kan skære ud eller suge ud og så overdrage til en anden. Faktisk ser kristendommen slet ikke på sjælen som noget selvstændigt, der kan adskilles fra et menneskes krop eller ånd. Sjælen, kroppen og ånden er ét og samme menneske, bare set fra tre forskellige vinkler. Det er også derfor, at det vi gør med kroppen og sjælen, påvirker vores ånd - og sådan hele vejen rundt. Så den gamle fortælling om Faust, der sælger sin sjæl til Djævelen, for at få ungdom og rigdom og kvinde til gengæld, holder vist ikke i sådan rent bogstavelig forstand.

Man kan heller ikke få en ny sjæl, for min sjæl og jeg er ét og det samme. Det er også derfor, at man ikke kan "genfødes" i en anden krop; for min sjæl og min krop bliver til på samme tid og dør på samme tid.

Alligevel (og dét er vigtigt) er der to afgørende pointer i dit spørgsmål:

At overgive sig selv til...

1. Man kan så at sige SÆLGE SIG SELV til både Djævelen, til ondskab, til stoffer, til egoisme, til afhængighed af alt muligt. Det er fx det udtryk, vi bruger, når vi siger, at "jeg var helt solgt, da jeg (oplevede et eller andet vildt stærkt)". Har man solgt sig til noget, så har man overgivet sig helt og holdent til NOGET ANDET eller til EN ANDEN - det vil sige, at nu er det den anden eller det andet, der bestemmer over mig. For jeg ejer ikke mig selv længere. Jeg er ikke fri. Og det er en helt reel fare. Jeg kan godt blive bange for, at det måske er de fleste mennesker, der overhovedet ikke ejer sig selv længere. De har solgt sig selv som en vare, og nu sidder de i saksen. Som marionetdukker.

At være solgt - at blive bundet

2. Man kan godt blive bundet af Djævelen ved at lege med magi eller okkultisme. Mange ulykkelige mennesker har troet, at de slog en eller anden handel af med dæmoner og onde åndsmagter, hvor de måske endda bildte sig ind at have fået mest ud af handelen. Men det forfærdelige er, at selv om man sælger sig selv til onde åndsmagter, SÅ FÅR MAN IKKE NOGET FOR DET. Det er altid dem, der vinder. Nogle mennesker er ligefrem helt bogstaveligt blevet besat af onde ånder og må befries. Og andre er så bundne, at de fx ikke kan bede til Gud, ikke kan gøre sig fri af afhængighed eller raseri eller tvangstanker osv.

Købt til frihed

Nej du, der er ikke noget ved at være solgt. Det er meget federe at være købt! Da Jesus skulle dø, sagde han, at han gav sit liv som LØSESUM for os, dvs han betalte for os. Det vil sige, at han købte os fri fra alt det, der vil binde os og eje os. Og det er det, han tilbyder enhver, der vil komme til ham og vil bede til ham. Jamen så ejer HAN os jo!? - Ja. Men det fantastiske ved at være købt i stedet for at være solgt er, at når Jesus ejer dig, så sætter han dig fri! Han slavebinder dig ikke; han binder dig til sig med KÆRLIGHED, altså med en magt, jeg hellere end gerne vil ejes af. Det er på dén måde, man kommer i Himmelen! Ikke ved at få en ny sjæl, men ved at få Jesus ind i sin sjæl!


Leif Andersen

Skrevet af:
Leif Andersen

Lagt på nettet 21.02.2002

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også