18.01.2002 12:00 Alder: 22 yrs

Hvad betyder fiske-symbolet?

Hvad er det lige helt præcist fiskens tegn betyder? Jeg spørger fordi jeg har et armbånd med en fisk på, og folk tit spørger hvad det betyder. Det er lidt pinligt ikke at kunne svare.

Svar:

Fisken er et af de ældste kristne symboler. Indtil slutningen af det 4. århundrede var den meget populær - indtil korset blev det klassiske og næsten eneste symbol for den kristne kirke. Der er fundet masser af fiskebilleder og inskriptioner på fx gravsten, stentavler, ringe, segl, glas, lerlamper, mosaikker og søjler fra de første århundreder.

Fiskens skjulte budskab

Det er svært at sige hvorfor netop fisketegnet blev populært. Den meste interessante forklaring er den at fisken rummer et skjult budskab, en bekendelse til Kristus i koncentreret form Begyndelsesbogstaverne af ordene Jesus Kristus Guds Søn Frelseren (på græsk: Iesous CHristos Theou HYios Sotær) danner det græske ord "ichtys" som betyder fisk. Sådan et ord dannet af forbogstaverne kalder man et akrostikon eller et akronym.

I de første par århundreder var det mange steder forbundet med livsfare at bekende sig til den kristne tro. Derfor var det i høj grad fornuftigt at have et neutralt kendetegn - en slags kode - for at beskytte menighedens medlemmer. Denne kode gav også fremmede kristne et praj om, hvor de kunne finde andre trosfæller. Fisken var disse første kristnes indbyrdes kode og tegn.

De ældste hentydninger til en sådan hemmelig betydning af bogstavderne ICHTYS finder vis hos kirkefaderen Augustin og i en tale af den romerske kejser Konstantin, som i år 313 gjorde kristendommen til romersk statsreligion.

I dag er fisken igen blevet et populært symbol for mange kristne, som på denne måde vil bekende sig som kristne.

Det meste af svaret her er hentet fra bogen "Hvad betyder den her fisk?" af Werner Tiki Kürstenmacher (Lohses Forlag 1999)


Lagt på nettet 18.01.2002

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også