01.09.2000 12:00 Alder: 24 yrs
Kategori: Kirken, Kristenlivet, Troen, Fokus Fokus

Skrevet af:
Brian Christensen

Hvad menes med "Gud i vold" ?

Hvad menes der med udtrykket "Gud i vold"?

Svar:

Udtrykket er som bekendt blevet brugt af Dronningen i hendes nytårstale. Som hun omtalte det, så var det et udtryk man brugte i gamle dage, som et ønske for fremtiden.

Baggrunden for dette udtryk er troen på, at Gud har magt til at påvirke vores fremtid, dvs. beskytte os og værne os mod det onde. Vi kan planlægge og være dygtige til mange ting og vi skal gøre det så godt som vi kan for at vores fremtid må blive god for os selv og dem vi har ansvar for. Men når vi siger: "Gud i vold" så rummer det altså den erfaring, at vi mennesker ikke har magt over fremtiden, men det har Gud. Han holder vor lykke og fremtid i sin hånd og det livsvilkår må vi give os ind under. "Vold" er et gammelt ord for "Varetægt", så i dette ønske for fremtiden er der også et håb. Når vi er i Guds varetægt, så tror vi og håber for hinanden, at vor fremtid bliver god, fordi Gud er god og værner os mod det onde.

I Salmebogen ser vi også dette udtryk anvendt, f.eks. i DDS 489, vers 4:

Frit vi tør og uden gruen,

Gud i vold,

bag hans skjold,

trodse verdens truen;

møder os den sidste fjende,

mod hans pil

med et smil

tage vi og - vinde.

Paul Gerhardt 1653. (Dansk 1738. 1740.) C. J. Brandt 1879.

Og i DDS 435, vers 3 kan det også bruges om det modsatte, nemlig at være i "fjendens vold", det vil sige underlagt Djælevens magt.

Et andet udtryk for at være i Guds varetægt er ordet "Velsignelse". Og det kan man også ønske for hinanden i det nye år. Så jeg vil også ønske dig et godt og velsignet nytår.


Skrevet af:
Brian Christensen

Lagt på nettet 01.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også