29.08.2003 12:00 Age: 21 yrs
Category: Kirken

Skrevet af:
Kurt E. Larsen

Hvad ved vi om Markus?

Hvad ved vi om Evangelisten Markus liv? Kan det være rigtigt at han døde i Italien og senere er hans jordiske rester flyttet til Egypten under overværelse af mange egyptere i 1960´erne? Hvad ved vi ellers ved om ham?

Svar:

Markus er omtalt en hel del steder i Ny Testamente - ofte lidt i forbifarten. I hans hus holdt den første menighed til, da Peter var blevet løsladt fra fængselet (Apostlenes Gerninger 12,12). Siden kom han med Paulus til Antiokia (12,25), men skiltes siden fra ham igen (13,5.13 og 15,38).

Han nævnes flere andre gange i Paulus' breve, sådan at man hører nogle få detaljer om hans opholdssted og virke:

 • Paulus' brev til Kolossenserne 4,10

 • Filemon 24

 • 2. Timotheus 4,1

  Apostelen Peter nævner ham i sit første brev (5,13) og det ser ud til at der har været et nært forhold mellem Peter og Markus. Markus var da i Babylon. "Babylon" kan have været en omskrivning for den "syndige" hovedstad Rom, og i så fald boede Markus på den tid i Rom. "Babylon" var også navnet på en romersk militærlejr i Ægypten, og hvis Markus boede der, kan det støtte den ægyptiske tradition om, at Markus var grundlægger af kirken og bispesædet i Alexandria. Den gamle kirkehistoriker Eusebius nævner ham som grundlægger af kirken i Alexandria i Ægypten, men om det er sandt er tvivlsomt. Dog var det anledning til at paven i 1960'erne overgav de ægyptiske kristne nogle relikvier, der siges at stamme fra Markus.

  Meget er uvist, som tilfældet er med så mange ting fra kirkens første tid, hvor man havde travlt med så mange andre ting end med at skrive historie.


  Skrevet af:
  Kurt E. Larsen

  Lagt på nettet 29.08.2003

 • Samtalerum

  I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

  Læs også