30.07.2008 12:00 Age: 12 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Verdens ældste erhverv

Det summer af aktivitet i det danske landskab i disse dage. Man behøver ikke være vokset op i landbruget for at vide, hvad det er, landmændene har så travlt med: Det er høsten, der skal i hus. Og helst inden vejret slår om. Sådan har det været i tusinder af år.

Mejetærsker

Test Test

Agerbrug er verdens ældste erhverv. Mennesket har været afhængig af jorddyrkning lige siden Gud smed Adam ud af Edens have med besked om, at han for fremtiden kun ville få det brød at spise, han selv med møje kunne fremdyrke af jorden.

Med al respekt for Danmarks hårdtarbejdende landmænd, så har de det nemmere end Adam. Ud over adskillige tusinde års erfaring med dyrkning af jorden, så har mejetærskere, vejrudsigter og pengeinstitutter gjort sit til, at det er overkommeligt at sikre et fornuftigt udbytte af agerjorden. Adam havde kun sine bare hænder. 

Et vidnesbyrd

Men selv om afgrøderne, midlerne og metoderne har ændret sig siden Adam blev tvunget i marken for første gang, så er agerbruget dybest set nøjagtig det samme, som det var dengang: En konsekvens!

Når vi ser en mejetærsker (eller en plov eller en såmaskine afhængig af årstiden) slippe hestekræfterne løs på et stykke jord, så fortæller det også historien om, at agerjorden blev forbandet for Adams skyld. Selv om synet af en nyhøstet mark og en fuld lade kan virke nok så fredeligt og idylliske, så er det alligevel også et vidnesbyrd om, at vi lever i en verden, der er dybt præget og mærket af syndefaldets konsekvenser - sammen med sygdom, krig og død.

Gud være lovet, at Han har lovet os, at gøre en ende på det hele og slette både landbrug, krig og nød af mands minde: 

"Nu skaber jeg en ny himmel og en ny jord; det, der skete tidligere, skal ikke længere huskes, og ingen skal tænke på det."

(Esajas' Bog 65,15)  


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 30.07.2008

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også