04.04.2012 12:00 Age: 12 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Værre end døden

I dag er korset et smykke som vi har om halsen eller hænger på væggen. Men for 2000 år siden var korset det mest modbydelige af alle symboler. Et ord, som en anstændig romersk borger på den tid aldrig ville udtale. Den romerske politiker Cicero (106-43 f.Kr) siger direkte: "... selve ordet kors skal være fjernt fra en romersk statsborger, både fra hans tanke, hans øjne og hans ører"

At hænge dødsdømte forbrydere op på et kors var (og er) én af de værste og mest pinefulde henrettelsesmetoder verden har kendt. Formålet var nemlig ikke så meget at slå forbryderne ihjel som at udstille deres dødskamp - til skræk og advarsel for alle der kom forbi. 

Grund til at være bange

Først blev den dødsdømte pisket godt og grundigt. Derefter skulle han bære sit kors ud til henrettelses-stedet, mens alle omkring hånede og spyttede på den. Dernæst blev han naglet fast til træet, som blev rejst op ved vejen. Og her hang han så indtil blodtab, udmattelse eller kvælning tog livet af ham.

Ikke mærkeligt at Jesus dagen før i Getsemane have siger til sine disciple, at han er bange og beder til Gud om han dog ikke må blive fri for denne lidelse. Men han beder også: ske din vilje, far. Og han melder sig selv til soldaterne, der er sendt ud for at finde ham.

Han gjorde det frivilligt

Seneca, en romersk filosof, som levede på Jesu tid, skriver: "Findes der noget menneske, som ville foretrække at gå til i smerte, at dø lem for lem, at lade sit liv ebbe ud dråbe for dråbe, snarere end at dø øjeblikkeligt? Kan det menneske findes, som villigt vil bindes til det forbandede træ?".  

Ja, må vi svare. Det menneske hed Jesus. Han valgte det forbandede træ.

Paulus skriver senere (Rom 5,7): "Der er ikke mange, der vil ofre livet for at redde et medmenneske! Jo, måske hvis det er et usædvanlig godt menneske. Men Gud viser sin kærlighed mod os, ved at Kristus ofrede sit liv for os, mens vi stadig var syndere". Dvs. at Jesus døde for mennesker, som på det tidspunkt hverken forstod ham eller takkede ham for det.

Ubegribeligt. Og fantastisk. For det er grunden til, at vi i dag kan leve som tilgivede syndere og med håb om evigt liv. Det er derfor vi fejrer påske.

Kilde: TEL 1/2012


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 04.04.2012

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også