08.03.2004 12:00 Age: 16 yrs

Skrevet af:
Henrik Hoffmann-Hansen

Synderen Bjørn

Hvor var det synd for Thomas Bjørn, at han ikke kom til at spille finale mod Tiger Woods i Dubais ørken. Det var, (som vi alle husker!), her den danske bjørn for tre år siden udtværede den amerikanske tiger, verdens bedste golfspiller. Men Thomas var altså bare ikke god nok i år. Han ramte ved siden af hullerne.

Golfkugle 100px

Ikke at jeg ved ret meget om golf – jeg har kun spillet nogle ganske få gange til stor ærgrelse for gartneren, der skulle reparere banen bagefter. Desuden har jeg engang haft et studenterjob med at samle golfkugler på en træningsbane, hvor jeg desværre selv blev ramt i øverste etage, fordi en spiller mente, han sagtens kunne træne videre, samtidig med, at jeg samlede bolde ind. (En del af mine bekendte finder sikkert her nøglen til en forklaring på, at mit videre livsforløb).

Nå, det var synd for Bjørn - og synd for tigeren, at han nu ikke får chancen for revanche. Eller synd og synd: Det var jo sådan set deres egen skyld. Thomas kunne have drejet sine golfjern nogle få hundrededele af en millimeter anderledes, have slået lidt hårdere og have ”puttet” lidt mere præcist, og så var han gået lige op på sejrsskamlen. Tiger kunne have gjort sige mere umage i 2001, og så havde han aldrig haft brug for en revanche, og heller ikke behøvet at ærgre sig over, at….

Hvorfor siger vi så, at det er synd for dem? Det er jo synd i dem. Det er deres egen fejl, at de rammer ved siden af (selv om de sikkert vil give varmen, caddy´en eller vinden skylden). Det er, hvad selve ordet synd betyder: At ramme ved siden af målet. Det sker hele tiden og mange andre steder end på goldbanen: I trafikken. I familien. På arbejdspladsen. Det går ikke, som det skal, og så siger vi, at det er synd for ham eller hende, selv om det er deres egen skyld.

Men der er vel også ting, man ikke kan gøre for? Som hvis man nu træder på én af de landminer, Folkekirkens Nødhjælp netop har samlet penge ind for at få fjernet? Man kan da ikke gøre for, at andre har været så uvenlige at lægge miner på ens mark og ikke har fjernet dem igen efter en krig? Nej da. Der er masser af ting, som er synd for os. Sygdom for eksempel. Eller død. Det er synd for børn, når de mister deres forældre. Pointen er bare, at det alt sammen bunder i synd, enten hos os selv eller andre. Lige siden Adam og Eva har vi som enkelte mennesker og som menneskehed ramt ved siden af målet. Vi er elendige spillere i ”livets store golfturnering”. Krig, sult, søskendeskænderier, skilsmisser, mavesår, ensomhed, knivstikkeri, gaskamre og mobning i skolegården. Vi fejler. Det er både synd for os og synd i os. Jeg er ked af at sige det, men det bliver desværre aldrig bedre på denne jord. Vi kan træne og træne og træne (og bør gøre det!), men ”hole-in-one” får vi aldrig.

Vores held er nu, at en anden spiller med et uovertruffent handicap engang gik en ensom drømmerunde, som hverken bjørne, tigre eller brølende løver nogensinde vil kunne hamle op med. ”Runden” kostede ham livet, og han gik den for alle os amatører. Hvis vi ikke er for stolte til at tage imod det, bytter han endda gerne sit scorekort med vores. Og det er hverken synd eller snyd.


Skrevet af:
Henrik Hoffmann-Hansen

Lagt på nettet 08.03.2004

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også