02.01.2009 12:00 Age: 12 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Nytårsfor(t)sæt

Nytårsforsætter er for mange mennesker en ligeså central del af traditionerne omkring fejringen af nytåret som dronningens nytårstale, sjove hatte, champagne og fyrværkeri. Men det er ikke ensbetydende med at så mange af os får gjort så meget ved det, når først røgen fra nytårskrudtet har lagt sig.

Nytårsfortsæt

For eksempel er det meget populært at love sig selv en sundere livsstil i det nye år, fx i form af rygestop eller vægttab.  Men tv kunne i en nyhedsudsendelse før nytåret meddele, at motionscentrene som regel står gabende tomme nytårsdag, mens det er årets travleste dag for fast food-kæderne.

Der er intet i vejen med at bruge nytåret som anledning til at udtrykke et ønske om at lave om i sit liv. Men vi må nok se i ørerne, at for de fleste af os bliver det nye år som regel langt mere præget af nytårsfortsæt end nytårsforsæt - ting fortsætter, stort set, som de plejer. Og det er skammeligt i den udstrækning, det giver os en følelse af nederlag, når det alligevel ikke lykkes os at gennemføre det, vi lover os selv.

Nytårsfortsæt

Derfor har jeg personligt i dette nytår ikke fremsat nogle nytårsforsætter - hverken højt eller for mig selv. For selv om det både ville klæde mig at holde op med at ryge og smide en snes kilo, så vil jeg meget hellere fokusere på de gode ting i 2008, som jeg inderligt håber vil fortsætte i 2009. Jeg har med andre ord for mig selv fremsat et par nytårsfortsæt.

Mine konkrete nytårsfortsæt vil jeg holde for mig selv - men prøv selv at tænke efter, om ikke der er noget godt i 2008, som du gerne vil skal fortsætte i 2009. Og gør det så til dit forsæt, at du vil arbejde på, at det skal fortsætte.

Det er, hvad jeg har gjort. Og indtil videre kan det anbefales. Rygestop og slankekur er en deprimerende måde at starte et nyt år på. Derimod er det opløftende at tænke på, alt det gode, som ikke ændrer sig blot fordi vi nu skriver 2009.

For øvrigt: Jeg mener ikke, vi ikke skal ransage os selv og gøre op med uvaner og dårlig livsstil. Men det behøver ikke lige være nytårsaften. Guds nåde er ny hver morgen - og vores chancer for at gennemføre rygestop, vægttab og andre livsstilsforbedringer er lige gode i marts og august, som de er i januar.

Godt nytår!


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 02.01.2009

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også