08.07.2009 12:00 Age: 11 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Mennesket og idolet

Langt de fleste vil medgive, at Michael Jackson var genial – som sanger, danser, artist i det hele taget. Om man er til pop eller ej; om man kan lide budskabet i hans sange eller ej: manden var enestående. Men spørgsmålet er jo, om vi efterhånden overhovedet kendte den person, der sang i Jackson Five den gang for så mange år siden. For han blev jo et idol.

Et idol er en person, som mange mennesker begynder at overføre følelser og forventninger til. Personen bliver til en "sag", et "symbol", et "håb", en "gud", eller hvad man nu vil. Vedkommendes fans "tilbeder" og "hylder" idolet og får en del af deres livs mening fra idolet: "Mit liv er brudt totalt sammen, siden Jacko forlod os," som én sagde.

Et hårdt job

At blive et idol kan lyde vældig tiltalende. Man bliver da i hvert fald set, hvilket er så vigtigt i Vesten i dag. Men det er et hårdt job.

Med idol-status hører et tårn af forventninger. Jo mere idol, jo flere fans, jo større forventninger. Et idol skal pludselig give disse mennesker mening, håb, glæde, tryghed, frihed, beruselse og lykke! For det er jo det, vi anskaffer os idoler til! Ubevidst naturligvis – men mekanismen er urgammel og fungerer stadig yderst effektivt. Og hvem kan holde ud til at skulle leve op til sådan et pres af forventninger? 

Historien er fuld af navne på idoler, der ikke stod distancen. Og – jeg ved, at Jackofans nu er parat til at myrde mig – Michael Jackson er ét af de navne.

Forkrøblet under presset

Se bare de sidste optagelser med Michael Jackson i live: vaklende, må støttes af sine folk så snart han forlader scenen, hvor han opbyder al sin energi i at øve. Se tilbage på hans liv de seneste år: hans familieliv, hans privatliv, hans udseende. Intet af dette får ord som "lykke", "harmoni" eller "sundhed" til at poppe op i mig. De viser billedet af et menneske, der blev presset sammen og forkrøblet under idolpresset. I konstant identitetskrise, i misbrug af forskellig art, i... ja, enten har du fulgt ham og ved det hele, eller også tjener det ikke noget formål at udstille den stakkels mand endnu mere.

Da jeg hørte om hans død, tænkte jeg: "Nu fik den stakkels mand endelig fred". Jeg håber, han inderst inde holdt fast ved Gud, så han nu har det langt bedre, end han havde det som idol. 

Ære være Jackos minde.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 08.07.2009

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også