02.07.2013 12:00 Age: 11 yrs
Mikael Holst Kongensholm

Skrevet af:
Mikael Holst Kongensholm

Karma eller nåde

Nåde vil nok for altid være et fremmedord, et fremmedsprog. Vi taler meget lettere karma-sproget. Men Gud taler nåde-sproget, og han ønsker at vores liv skal blive et liv, som taler nåde og ikke karma.

50 euro

Da jeg var studerende, fandt jeg en dag 50 euro på jorden. Jeg skyndte mig at putte dem i lommen. Det er mange penge for en fattig studerende, og der virkede til at være en højere mening med det. For et par år siden fik jeg nemlig stjålet min pung, og deri var netop 50 euro, selv om jeg yderst sjældent har kontanter på mig. Jeg begyndte at tænke på karma. Idéen om, at hvis man gør noget godt, får man godt igen. Noget for noget. 50 euro for 50 euro. Måske havde jeg netop gjort noget godt, som fik universet eller Gud til at give mig mine 50 euro igen?

Gud giver

Men Gud tænker ikke i karma. Han tænker i nåde. Han giver. Gratis. Han giver noget for intet, ja, han giver meget mere end noget, han giver alt for intet. Han giver os det gode liv, hvis vi vil leve det. Han giver os troen, hvis vi tager imod den. Han giver os sand glæde, hvis vi tør slippe vores melankoli.

I karma-sproget er årsagssammenhængen, at Gud giver, fordi vi giver. I nåde er årsagssammenhængen omvendt; Gud giver, og kun derfor har vi noget som helst at give. Uden ham var vi et intet, som ikke havde noget at give. Uden ham kunne vores tro og glæde ikke smitte andre mennesker. Uden ham var vi overladt til vores egen mørke og tomhed.

Lokkende karma

Selvom vi ved det og har erfaret det, lokker karma-sproget med sine frække udtryk. "Kom og gør dig fortjent!" Og: "Kom og handl med gode gerninger og vennetjenester!" Og alt for ofte falder vi i og taler sproget. Det ligger os så nært. Men nåde-sproget lyder anderledes: "Kærligheden giver uden at tænke på at få igen." Alt andet er karma-sprog og business.


Mikael Holst Kongensholm

Skrevet af:
Mikael Holst Kongensholm

Lagt på nettet 02.07.2013

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også