28.06.2017 13:19 Age: 7 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Hvorfor har du ingen heks?

Sankt Hans bød på mange glædesblus, med og uden hekse, men de blegner alle ved siden af glæden over at opleve Guds kærlighed


Som mødeleder ved et sankthansbål blev jeg kritiseret af nogle utilfredse drenge: ”Hvorfor har du ingen heks i toppen af bålet?”

De var dybt skuffede. Nok mest fordi der plejede at være noget fyrværkeri inden i ”heksen” (f.eks. Heksehyl). Og drenge er jo glade for fyrværkeri.

Jeg indså, at det næppe gav nogen mening at fortælle, at vi synes, at hekseafbrændingerne i middelalderen var en ganske modbydelig og forfærdelig ting, vi ikke ville efterligne. Drengenes ærinde var alt for lavpraktisk til den slags eksistentielle tanker.

Kamp for freden

Men det fik mig til at tænke over nogle linjer, vi lige havde sunget i den obligatoriske midsommervise: ”Vi elsker vort land, og med sværdet i hånd skal hver udenvælts fjende beredte os kende, men mod ufredens ånd over mark, under strand vil vi bålet på fædrenes gravhøje tænde: hver by har sin heks, og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde, vi vil fred her til lands, Sankte Hans, Sankte Hans! Den kan vindes, hvor hjerterne aldrig bli'r tvivlende kolde”

Vi havde simpelthen sunget om krig. Både om krig for at forsvare sig mod fysiske fjender og krig for at forsvare sig mod åndelige fjender, benævnt som ”hekse” og ”trolde”. Målet er freden – men en fred kan man blive nødt til at slås for, hvis man vil bevare den.

Kampen kan vindes, siger sangen. Det kræver to ting: glædesblus og hjerter, der er varme i troen. Og så kom jeg ligesom ind i kampen igen. For det her kunne jeg godt se mig selv i som kristen. Kristne skal aldrig, aldrig henrette andre mennesker, fordi de mener, at disse mennesker er særligt onde. Det er en tankegang, der er totalt imod kristendommens DNA.

Men kristne skal altid stille op til kamp for den åndelige fred. Og fjenden er ikke andre mennesker, men de onde magter, der skaber ufred, tvivl, kulde og anden ødelæggelse af alt det gode, Gud gerne vil give os mennesker.

Bål af glæde

Så lad os endelig samles omkring glædesblus. Varme os ved glæden og lade den skinne langt væk, så andre kan se den – ligesom sankthansbålene langs en strandbred. Glæden over Gud og hans kærlighed. Glæden over hinanden. Glæden over alt godt. Især nok glæden over, at Gud selv har henrettet det absolut bedste menneske i hele verden.

Han lod Jesus dø på et kors for at betale for al vores synd, så vi kan slippe fri for selv at betale! Dette utrolige bevis på Guds kærlighed til os kan virkelig varme hjerterne og jage alle ufredsånder ud i mørket.

Nej, der kommer nok ikke nogen heks på bålet næste år. Men man kunne da godt lægge lidt hengemte heksehyl rundt omkring i bålet, så alle vi store og små drenge fik lidt sjov ud af det. 


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 28.06.2017

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også