25.10.2006 12:00 Age: 14 yrs
Forfatterprofil

Gensyn med Matador

Jeg hører til dem, der tager et gensyn med TV-serien Matador – og livet i Korsbæk i 30´ernes Danmark. På det ydre kan det se ud som om det er forandringer, der er omdrejningspunktet i denne fantastiske skildring af hverdagslivet på godt og ondt. Matador er langt mere end et stykke historisk nostalgi fra en tid hvor udviklingen tog fat med en gennemgribende styrke, som en skræmmende trussel for nogen – som muligheder og åbninger for andre. Den tvinger mig til at gå mine egne normer efter i sømmene og har en evne til at udstille spilleregler fra vor egne relationer, som vi ellers nødig vil se i øjnene.

Matador

Provins-liv, mode, sprog, børneopdragelse, forretningsliv, samfundsnormer, hverdagsmenu, seksualmoral, kønsroller… ingenting er som før, for at bruge et udtryk fra Matadors helt ubeskrivelig skønne karakter ”Maud”. TV-serien Matadors skildring af livets gang i Korsbæk for ca. 80 år siden, er blevet en bevaringsværdig kulturskat. Både i indhold og form. Også TV-drama og filmsprog har i sit udtryk ændret sig kolossal siden serien blev sendt første gang for 25 år siden. Men det er ikke kun de ydre forandringer, der springer os i øjnene, når vi sætter os foran skærmen og tager et gensyn med Matador. Der ligger samtidig en nærgående appel til os, om at se på vores eget liv og de spilleregler, vi lader vores liv styre efter. Matador gør det klart for os, at vi som mennesker har et valg i vores nære liv og relationer, som vi selv står til ansvar for – uanset tid, vilkår og styrende normer. Derfor bliver vi heller ikke i denne omgang helt færdig med Matador.

De presserende spørgsmål

Det er nemlig ikke så nemt at side og betragte Varnæs, Skjern, Grisehandleren, og alle de andre, som karakterer i et skuespil, der kun hører fortiden til. For der er en ”grundtone” i deres ageren, som jeg udmærket kan høre klinger med livssituationer, der hører min hverdag til. Hvad for normer vælger jeg for mit liv? Hvilke spilleregler accepterer jeg og efterlever? Hvilke mål sætter jeg og hvilken pris skal andre betale? Og hvad gør jeg for at nå de mål? Bruger jeg mine muligheder? Ser jeg de mennesker der er omkring mig – som ligeværdige medmennesker, med samme behov og længsel som jeg selv? Hvilken målestok bruger jeg, for at finde andre menneskers værdi? Har jeg mod og styrke til at gå imod andres forventninger, når jeg ved med mig selv, hvad der skal til? På den måde rører Matador ved mig – og de mange pudsige situationer får lov at hænge med en efterklang, der ikke sådan lige dør ud.

Jesus og kærlighedens norm

Men Matador kan måske udfordre mig, vække mig, få mig til at tænke efter. Men jeg finder ikke svar og retning. Til det går jeg endnu længere tilbage end Matadors Korsbæk. En retning for mit liv finder jeg i en historie, der går flere tusinde år tilbage. På det tidspunkt, hvor Gud trådte ind i vores historie og blev menneske i Jesus. Vel levede mennesker på det tidspunkt en hverdag, der ser meget anderledes ud end vores. Deres vilkår, tid og kultur var en helt helt anden. Men Jesu ord til mennesker dengang, har en grundtone, som klinger med vores liv – hvis vi vil lytte, for vi kan godt bortforklare mange af Jesu ord ved at sige, at de hører en fjern fortid til, men ikke hvis vi lytter med et åbent sind og en bøn til Gud. Jesus viser os vejen – han viser os kærlighedens lov, som den vigtigste gældende norm. I kærlighed gav han sit liv for os – og med kærlighed viste han hvordan vi skal tjene hinanden. Det er bestemt ikke den styrende norm i dag. Derfor er det nødvendigt at vende tilbage igen og igen til Bibelen – og søge Jesu ord – og lade sig røre af dem.

Bibelen er man ikke sådan lige færdig med – det er mere end en bevaringsværdig kulturskat. Det er livets bog, den almægtige Guds ord til sine børn – gennem alle tider.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 25.10.2006

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også