09.10.2020 10:59 Age: 4 yrs

Skrevet af:
Stefan Vase

Da vi glemte at et menneske er et medmenneske

Vi er som mennesker skabt i Guds billede og har uendelig stor værdi fra det første hjerteslag til det sidste. Det giver mennesket nogle grundlæggende rettigheder

Menneskemylder

Vi diskuterer i øjeblikket sexisme og seksuelle krænkelser. En ganske nødvendig og tiltrængt debat. Men vi må også bruge anledningen til at erkende, at tingsliggørelsen af mennesket har sejret ad helvede til.

Skabt i Guds billede

Mens vi er flygtet fra fortidens snærende, moralske bånd, har vi måske også mistet det bærende fundament, der gør os til mennesker med ukrænkelige rettigheder – og ikke objekter til andres nydelse eller foragt.

Vi er som mennesker skabt i Guds billede og har uendelig stor værdi fra det første hjerteslag til det sidste.

Det giver mennesket nogle grundlæggende rettigheder, som gør det foragteligt at befamle en kvinde på brysterne eller klappe en mand på bagdelen. I det øjeblik, at en mand eller en kvinde gør det, sender det et signal om, at "jeg ser dig som et objekt for min egen nydelse – ikke som et ligeværdigt menneske". Og nej, det er ikke en harmløs flirt.

Og det er ikke kun en berøring, der er en udfordring. Det kan blot være et ord eller et blik, som kan være lige så grænseoverskridende.

Min næste som mig selv

Bud nr. 6 siger netop: "Du må ikke bryde ægteskabet". Det er et bud, som Jesus forstærker – måske med tanke på den tid, vi lever i i dag: "Enhver, som kaster et lystent blik på en andens hustru, har allerede begået ægteskabsbrud med hende i sit hjerte". Paulus fører i Romerbrevet tanken videre: "Budene: »Du må ikke bryde et ægteskab; du må ikke begå drab; du må ikke stjæle; du må ikke begære,« og et hvilket som helst andet bud, sammenfattes jo i dette bud: »Du skal elske din næste som dig selv.«"

Det er i virkeligheden det, som i bund og grund er løsningen på sexisme, seksuelle krænkelser og meget andet: Hvis jeg blot elskede min næste som mig selv...

Og lad os bare indse det: Vi har ekstremt høje - sågar ikariske? - tanker om os selv og vores egen formåen i livet og kærligheden.

Ja, hvis jeg blot elskede min næste – uanset om det er en kvinde eller mand, gift eller ugift – lige så højt, som jeg elskede mig selv, så ville jeg aldrig berøre en kvinde på brysterne eller klappe en mand på bagdelen. For det ville jeg jo heller ikke selv nyde at blive udsat for – eller bryde mig om, at min datter eller søn blev udsat for.


Skrevet af:
Stefan Vase

Lagt på nettet 09.10.2020

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også