22.02.2012 12:00 Alder: 10 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Se dirigenten forfra!

Jeg var på et tidspunkt i Danmarks Radios store koncertsal og overvære en klassisk koncert. Vi havde billige pladser, så vi kom til at sidde, så vi så orkesteret bagfra. Surt show – eller? For nu kunne vi – modsat alle de andre – se dirigenten forfra. Se ham, sådan som orkesteret ser ham. Og det var en stor oplevelse. 

Indrømmet: klassisk musik er ikke det, jeg ser og hører mest. Men jeg har da gjort det før. Og her har dirigenten været en ryg og en nakke og nogle fægtende arme. Ofte har det virket lidt som en indpisker, der virkelig var over sine folk og styrede dem med stram arm.  

Ingen indpisker

Men når man så denne dirigent forfra, var det et ganske andet indtryk. Hans ansigtsudtryk, hans små fingerbevægelser, hans udstråling: alt dette gjorde et stort indtryk. Her var ingen ”indpisker”, men en person, der levede sammen med sit orkester og sin musik. Mens det hele bragede løs, kunne man se hans ansigt skifte stemning og en lille opblødning i hånden fortalte, at lige om lidt blev musikken blød og stille. Og mens der var ganske stille musik, forberedte han med et blik og en håndledsbevægelse en del af orkesteret på, at lige om lidt går det løs for jer!

Den store sammenhæng

Jeg kom til at tænke på, at mange vel oplever os kristne set nedefra salens gulv. De ser den kristne menighed (”orkesteret”) – men de ser kun Gud (”dirigenten”) bagfra. Og så kan det nemt virke som om han udsender en masse ”Du må ikke!” og ”Du skal!” med sine store armbevægelser. Som om det hele drejer sig om, at en slavepisker dirigerer sine galej-slaver til at ro i takt. Men når man så ser ham forfra. Ser hans ansigt. Ser hans kærlige smil. Ser den store sammenhæng i det hele. Så ser man noget helt andet.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 22.02.2012

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også