13.12.2010 12:00 Alder: 13 yrs
Ole Noermark Larsen

Skrevet af:
Ole Noermark Larsen

Lucia bringer lys

Midt i den mørkeste måned, hvor dagslyset er forbeholdt de, som ikke går på arbejde. Og hvor vi klamrer os til stearinlys, brændeovne og juletræskæder, for at decembermørket ikke skal omklamre både livslyst og virketrang. Midt i denne mørketid falder Luciadagen.

Midt i denne mørketid falder Luciadagen, den 13. december, hvor børn i hvide klæder bærer lyset ind i skoler, kirker, på plejehjem og i daginstitutioner. Altid til tonerne af den kendte sang om lyset, der bæres rundt i hus og hjem. 

Svensk tradition Historisk var Lucia en ung kvinde, der led martyrdøden i år 304 på Sicilien. Så langt er myterne enige, men hvordan og hvorfor hun døde, er der til gengæld flere forskellige svar på.

Ét af de mest sejlivede handler om, hvordan Lucia aflagde kyskhedsløfte for at kunne vie sit liv til Gud. Det gjorde en vedholdende bejler så vred, at han angav hende til myndighederne. Kejser Diocletian ledte samtidig én af historiens værste kristenforfølgelser, og Lucia blev straks arresteret og stillet for retten, anklaget for at være kristen.

Hun kunne være sluppet fri, hvis bare hun ville ofre til kejseren. Det afviste hun dog med ordene: "Jeg kender ingen anden Gud end min skaber i himlen, og jeg er parat til at ofre mit liv for ham."

Lucia blev martyr

Som straf skulle Lucia anbringes på et bordel og tilbydes enhver, der ville betale. Men mens hele byen var samlet for at sende hende derhen, skete et mirakel.

Vognen, hun skulle køres på, kunne ikke rokkes, og uanset hvor meget man piskede på okserne foran, skete der intet. En tilsvarende myte hævder, at Lucia skulle brændes, men at ilden ikke ville fænge.

Til sidst mistede bødlen tålmodigheden og stak først hendes øjne ud og dræbte hende derefter med sit sværd.

At denne tragiske historie er blevet til et lysende optog, skyldes sandsynligvis sammenblanding med andre folkelige myter i Sverige. Desuden betyder Lucia (Lux) faktisk lys, og Santa Lucia fik sin helgendag den 13. december. Ifølge den gamle julianske kalender var netop Lucia-natten årets længste.

Offer for Gud

Ifølge traditionen går Lucia-bruden forrest med en krone med lys på hovedet. Hun skal minde om Lucia, som ofrede sit liv for Gud.

Lucia-traditionen kom til Sverige i 1700-tallet, og det første større danske Lucia-optog fandt sted i Scala i 1944 under besættelsen, hvor man ikke kunne få lyssymbolik nok.

At Lucia-traditionen netop er slået igennem i det protestantiske Skandinavien, hænger formentlig sammen med, at længslen efter lys netop på vores breddegrader er særlig stærk i december.


Ole Noermark Larsen

Skrevet af:
Ole Noermark Larsen

Lagt på nettet 13.12.2010

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også