15.06.2016 10:51 Alder: 6 yrs
Line Reckweg Nissen

Skrevet af:
Line Reckweg Nissen

Jeg fortryder intet

Hvis man laver sine egne leveregler, så er det nemt at komme gennem livet uden at fortryde noget. Men hvis man aldrig fortryder noget, så bliver man aldrig et bedre og menneske. Og man får aldrig lov til at opleve Guds livgivende tilgivelse.


Foto: Getty Images/iStockphoto

Jeg kom for nyligt til at tænke på Stig Tøftings selvbiografi. Den udkom i 2008, og den hedder ”No regrets” – det samme som den tatovering, han bærer på maven. En selvbiografi om en kontroversiel fodboldspiller, som blandt andet har siddet i fængsel for vold og er blevet fyret fra en fodboldklub af samme årsag. Alligevel har han kaldt den ”No regrets”, fordi det har været mottoet for hans liv. Mange af os tænker nok, at det ville være en sejr at nå til vores dødsdag og kunne sige det samme som Tøfting: Jeg fortryder intet! Men jeg tror, det ville være et selvbedrag.

Jeg laver mine egne regler

Det er en meget udbredt tanke i dagens Danmark, at vi selv indeholder alt det, der skal til, for at blive lykkelige mennesker. Mindfullness og selvhjælpsbøger er vejledninger til at finde styrken inden i én selv, fordi det er derinde, man finder alle svarene. Det kan godt være, at man ikke påkalder nogen gud, men mennesket bliver nærmest sin egen gud. Vi vil selv bestemme, og vi vil selv styre. Det er ikke noget nyt. Beretningen om Adam og Eva i Edens Have er beretningen om to mennesker, der ville være på højde med Gud og selv ville bestemme. Det gode ved selv at bestemme er, at man ikke kan gøre noget forkert. Jeg laver selv mine regler, og jeg styrer selv, hvordan jeg vil bøje dem – og så er det nemt at komme gennem livet uden at fortryde noget.

Uden fortrydelse ingen tilgivelse

Men det er et selvbedrag, hvis man tror, det er godt aldrig at fortryde noget. Den, der ikke fortryder, har gjort sit hjerte hårdt. Hvis man aldrig fortryder, så bliver man aldrig et bedre menneske. Og hvis man aldrig fortryder, så får man heller aldrig lov til at mærke den livgivende lettelse, det er at blive tilgivet. Gud har optegnet nogle leveregler, og når man forsøger at følge dem, opdager man, at man ofte fejler. Men der er tilgivelse at få. Hvis jeg fortryder og vender mig til Gud, så tilgiver han mig. Ikke halvt, ikke kun hvis han har lyst, men helt og fuldt. Og dét er en ting, jeg ikke fortryder: at jeg lever under Guds nåde, så jeg hver dag kan nyde hans tilgivelse.


Line Reckweg Nissen

Skrevet af:
Line Reckweg Nissen

Lagt på nettet 15.06.2016

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også