06.02.2004 12:00 Alder: 20 yrs
Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Er Messias søn af kong David?

I samtalen med farisæerne i Mattæusevangeliet 22, 41-46 står der: "(v41) Mens farisæerne var forsamlet, spurgte Jesus dem: (42) »Hvad mener I om Kristus? Hvis søn er han?« De svarede: »Davids.« (v43) Han sagde til dem: »Hvordan kan David så ved Ånden kalde ham herre og sige: (v44) Herren sagde til min herre: Sæt dig ved min højre hånd, indtil jeg får lagt dine fjender under dine fødder? (v45) Når David altså kalder ham herre, hvordan kan han så være hans søn?« (v46) Ingen kunne svare ham et ord, og fra den dag turde heller ingen længere spørge ham om noget. Jesus henviser til Salme 110 vers 1: "Herren sagde til min Herre: Sæt dig ved min højre hånd, indtil jeg får lagt dine fjender under dine fødder!". Hvor fremgår det, at David kalder Messias for sin søn?

Det fremgår ikke af den bibeltekst fra Det gamle Testamente, som Jesus (= Messias) og farisæerne diskuterede ved denne lejlighed, og det var heller ikke meningen, for Jesus spørger dem først om deres mening eller tro om Messias med spørgsmålet: "Hvad mener I om Messias? Hvis søn er han?" "Søn" betyder her "efterkommer". Farisæerne svarer i overensstemmelse med andre bibeltekster, dvs. andre forudsigelser fra Det gamle Testamente, f. eks. Esajas Bog 11,1: "Men der skyder en kvist fra Isajs stub, et skud gror frem fra hans rod". og de følgende vers, hvor det er klart at Messias skal nedstamme fra Isaj, kong Davids far.

Efter at Jesus har fået svar på deres mening om - eller bekendelse i - den sag, tager han så en tekst frem, som de tilsyneladende også anser for en forudsigelse om Messias, nemlig Salme 110. Denne salme peger på en helt anden side af Messias, som farisæerne tilsyneladende havde overset, nemlig at han også er kong Davids herre. Og Jesus vil gerne have dem til at forklare sammenhængen mellem disse to sider af Messias' identitet. Hvordan kan Messias eller Kristus både være kong Davids efterkommer og hans herre? Og det kan ingen svare på.

Jesus får dermed klargjort, at Messias eller Kristus er større, end farisæerne havde tænkt sig, og at de derfor ikke uden videre kan dømme Jesus for at sige overraskende ting eller for at optræde med en større autoritet eller myndighed end de normalt forventede, at Messias skulle have.


Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Lagt på nettet 06.02.2004

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også