20.06.2022 14:31 Alder: 2 yrs

Skrevet af:
Anne Kathrine Wagtberg Hansen

En ven i dybeste forstand

I det gode venskabs anatomi rører vi ved noget grundlæggende i forholdet mellem os som mennesker – og mellem Gud og os

Venner

Foto: PxHere

Alle, der har oplevet et godt venskab, (og sikkert også en del der ikke har) ved, hvad det betyder. I det gode venskabs anatomi rører vi ved noget grundlæggende i forholdet mellem os som mennesker – og mellem Gud og os.

Alle, der har prøvet det, ved af erfaring, hvor rigt det er. Når Bibelen taler om venskab, kan man bl.a. finde disse markører:

1. Trofasthed

At være der gennem alle slags perioder. De gode, de grå, de dårlige og de helt almindelige. Kontakter og samarbejdspartnere har og er vi, fordi det er nyttigt for noget. Venner er et mål i sig selv, også når det koster noget og gør ondt.

2. Omsorgs- og indsigtsfuldhed

Det at narre andre og sige "Det var bare for sjov!" bliver i Bibelen sammenlignet med at sende brandpile afsted. Højlydt og super-irriterende at velsigne andre tidligt om morgenen bliver sammenlignet med en forbandelse. (Alle B-mennesker kan her spejle sig i Skaberens medfølende kærlighed). Begge dele handler om at være følelsesmæssigt koblet af sine omgivelser. Venskab handler om omsorgsfuldt, frivilligt og bevidst at koble sig på en andens univers. Det er godt, og det kan være hårdt. Derfor er det også begrænset, hvor mange venner vi kan rumme.

3. At sige sandheden

"Hellere åben irettesættelse end skjult kærlighed." Nogle gang behøver vi hjælp til at skifte spor, og andre gange må der et spark til. Dem er det bedst at få fra en, der kender os så godt, at hun kan ramme rigtigt, og som holder så meget af os, at hun deler smerten over at få det spark. Det kræver en sand ven at kunne og ville det. Derudover træffer vi vores valg i livet på baggrund af, hvordan vi mener, vi selv og vores omverden er skruet sammen. At have 4 ærlige øjne at se med er et godt redskab til at træffe bedre valg, end vi ville kunne alene.

4. At bære med

Du bliver ikke den, du blev skabt til at være, hvis du ikke en gang i mellem vover at dele de dybe huller i sjælen med et andet menneske med varme øjne og åbne ører.

Nogle af os slås med ensomhed. Vennerne flytter, dør, svigter, eller venskaber løber ud i sandet. Nogle gange må vi se i øjnene, at vi savner venner, fordi vi ikke var ordentlige venner selv.

Natten før Jesus frivilligt lod sig dræbe, sagde han til disciplene: Jeg er jeres ven i dybeste forstand. Ikke alene vil jeg gå ind i den yderste smerte sammen med jer – jeg vil bære den for jer.

Må Gud velsigne din dag!


Skrevet af:
Anne Kathrine Wagtberg Hansen

Lagt på nettet 20.06.2022

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også