06.12.2005 12:00 Alder: 15 yrs
Forfatterprofil

C. S. Lewis

C. S. Lewis, som skrev Narnia-bøgerne, var professor i litteratur og gode venner med J.R.R. Tolkien, som skrev Ringenes Herre. Som student var han overbevist ateist, men kom som 30-årig til tro på Gud. Han var ungkarl indtil han som 54-årig mødte sin store kærlighed, Joy. Han skrev ca. 35 bøger.

C.S. Lewis 100

C.S. Lewis 210

Efter udnævnelsen til professor i middelalder- og renæssancelitteratur i Cambridge i 1954 præsenterede Lewis sig i festforelæsningen som en “dinosaurus”. Dinosauerne er som bekendt en uddød race, væsener der hører en helt anden tid til, og sådan så C.S.Lewis også på sig selv.

Kultagtig interesse

I Danmark er C.S.Lewis mest kendt for sine 7 bøger om eventyrlandet, Narnia, men andre steder i verden er hans meget brede forfatterskab genstand for en næsten kultagtig interesse. Den blev ikke mindre med den Oscarnominerede film, “Shadowsland” (fra 1994) med Anthony Hopkins og Debra Winger i hoverollerne. FIlmen fortæller den bevægende historie om C.S.Lewis' møde med kærligheden i en sen alder.

Der er personligheder inden for den katolske kirker, der ihærdigt har forsøgt af få Lewis helgenkåret, og der findes på nuværende tidspunkt mindst 6 forskellige tidsskrifter (engelske, amerikanske, tyske) som beskæftiger sig med C.S.Lewis eller den litterære gruppe, der kaldte sig selv: “The Inklings”, som han var en vigtig del af i Oxford-miljøet. Et andet kendt medlem af den gruppe var J.R.R. Tolkien, som var en nær ven til Lewis, og de to var var pionererne indenfor fantasy-genren, som i dag har fået et helt kolosalt løft.

Du kan læse mere om C.S.Lewis forfatterskab og hans baggrund for at skabe et fantasy-univers i denne artikel af cand.mag Bent Bjerring-Nielsen: "En anden verden"

Fakta om C.S.Lewis

 • Clive Starples Lewis blev født i 1898 i Belfast i Nordirland.
 • Han mistede sin mor, der døde af kræft, da han var 9 år, og blev få uger efter - sammen med sin storebror Warren - sendt på kostskole i England. Hans beretninger fra hans kostskole-tid hører til de dystre og mørke og en af hans rektorer blev senere erklæret klinisk sindssyg.
 • Han blev i England og fortsatte sin uddannele ved Oxford.
 • Han deltog som frivillig ved fronten i 1. verdenskrig.
 • Han blev ansat ved Magdalen College i Oxford og underviste i Engelsk sprog og litteratur. Her stiftede han den litterære kreds, der kaldte sig ”The Inklings”, som også hans nære ven J.R.R. Tolkien (der skrev Ringenes Herre) var en del af.
 • I 1931 bekendte C.S. Lewis sin kristne tro. Det var bla. en frugt af hans nære venskab med J.R.R. Tolkien.
 • C.S.Lewis blev senere både æresdoktoer i teologi og litteratur.
 • Lewis levede som inkarneret ungkarl og havde ingen børn.
 • Under 2.verdenskrig fik Lewis logerende børn på hans ejendom ”The Kilns”, og det var en del af inspirationen til historien om Narnia. I første omgang blev det dog kun til en historie om 4 børn der flytter ind hos en professor, mens London bombarderes af tyskerne. Først senere udviklede det sig til Narnia-fortællingerne.
 • I 1954 blev C.S. Lewis udnævnt til professor i middelalder og renæssancelitteratur i Cambridge.
 • I 1952 mødte den da 54-årige Lewis den 15 år yngre Joy Gresham, en jødisk digter, der havde fået en kristen tro blandt andet på baggrund af læsningen af ”Narnia”. De blev gift i 1956. Joy havde lungekræft og i første omgang blev hun nærmest mirakuløst helbredt, men få år efter indhentede sygdommen hende igen, og hun døde.
 • C.S.Lewis døde i 1963, 3 år efter han mistede hans elskede hustru og samme dag som Kennedy blev skudt.

Forfatterprofil

Lagt på nettet 06.12.2005

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også