11.05.2023 10:30 Alder: 348 days
Ole Noermark Larsen

Skrevet af:
Ole Noermark Larsen

Bare brug løs

Mens vi spinker og sparer på energien, er der forhold i livet, hvor der bestemt ikke skal spares i denne tid 

Som barn af fattigfirserne har jeg lært at slukke lyset efter mig og lukke for hanen, mens jeg børster tænder. Min kone ville ønske, at jeg også havde lært meget andet, men man kan som bekendt ikke få det hele.

Af en eller anden grund har det knebet gevaldigt med at få videregivet disse gode og konstruktive vaner til næste generation. Nu, hvor energipriserne er på himmelflugt, og vi gør os umage for at spare, hvor det er muligt, bruger jeg det meste af min fritid på at rende i hælene på ungerne og lukke og slukke efter dem.

"Jeg slukker lige efter dig," siger jeg demonstrativt, mens de sukker og himler med øjnene.

"Hold nu op med det der – få dig et liv," vrænger de tilbage, og jeg lover aldrig igen at udtale ordene, hvis de bare selv vil yde den kraftanstrengelse at slukke lyset, computeren, og hvad der ellers står og suger meningsløse kilowatt ud af kontakten.

Men det vil de tilsyneladende ikke!

Det har taget overhånd

Mens jeg holder mig til de lavpraktiske spareråd, har det taget en smule overhånd for fruen i huset. Hun har mindst fire elspare-apps på sin telefon og bruger hver dag masser af tid (og strøm) på at tjekke, hvornår strømmen er billigst, så hun kan programmere vaskemaskinen til at starte på det mest gunstige tidspunkt. Og hele huset er efterhånden fyldt af tørresnore med strømper, håndklæder og andet, som indtil for få måneder siden bare røg i tørretumbleren. Den står nu stille og samler støv på fjerde måned.

Er du klar over, hvad det koster at bruge den? spørger hun forarget, når jeg klager over fingerkramper af de mange klem på klemmerne.

Så himler jeg med øjnene og tænker, at hun burde få sig et liv. Men det siger jeg ikke højt.

Vedvarende energi

Selv om energikrisen har ramt de fleste i et eller andet omfang, og vi hver dag får at vide, at vi skal spare og holde igen, så er der Gud ske lov en hel del i tilværelsen, som vi ikke behøver at spare på.

Kærlighed er der for eksempel ingen rationering på, så her kan vi bare bruge løs. Og netop kærlighed er kendetegnet ved, at jo mere vi elsker, jo mere får vi igen. Så tag endelig en ekstra opvask i kærlighedens navn, eller giv et kys i sparepærens blåkolde skær. Det varmer alt sammen!

Det er med Bibelen som med kærligheden, hvilket ikke er underligt, da begge kommer fra Gud. Jo mere vi bruger den, jo mere kommer dens indhold til at fylde, lyse og varme i vores liv. Den er en vedvarende energikilde, der leverer, uanset om solen skinner, eller vinden blæser.

Så tag bare et ekstra kapitel, mens du venter på, at strømmen bliver billig. Og læs om Jesus, der siger: "Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys."

Det lys skal der ikke spares på. Det skal bare brænde. Følg ham – og få dig et liv!


Ole Noermark Larsen

Skrevet af:
Ole Noermark Larsen

Lagt på nettet 11.05.2023

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også